MET Group спечели награда за Сделка на годината за стоково финансиране

Енергетика / Свят , Финанси
3E news
435
article picture alt description

Източник: МЕТ Group.

Базираната в Швейцария енергийна компания MET Group спечели награда „Сделка на годината за стоково финансиране“, присъдена от пазарния лидер в областта на търговия със стоки и експортно финансиране – TXF. Отличието е за изградения от компанията през 2023 г. кредитен инструмент.

Всяка година TXF, водещият доставчик в областта на търговия със стоки и експортно финансиране, изследователски прозрения и разузнаване на данни, награждава 10-те най забележителни сделки в конкурса TXF's Perfect 10 Awards. Всички компании-участници оперират в индустриите за финансиране на износ и търговия със стоки. Победителите се определят от жури, посредством гласуване.

Уникалният финансов продукт е изграден съвместно с финансовия екип на MET Group, под ръководството на ING Bank N.V. като координатор и отговорник по сигурността, към която се присъединяват още Natixis CIB и Société Générale – като активни упълномощени водещи организатори (букрънъри) на сделката. Първоначално, синдикираният кредит стартира с размер от 1 млрд. евро за рефинансиране на предишен краткосрочен револвиращ кредит в размер на 885 млн. евро. В този смисъл, беше договорено увеличение на кредита до 1,33 млрд. евро от синдикат от 16 международни банки.

Новият кредитен продукт предоставя на MET повече възможности, благодарение на увеличението на оборотния капитал и гъвкавостта. Компанията се  нуждае от тях, за да продължи осъществяването на своите планове за устойчиво развитие. Най-отличителната особеност на инструмента са възможностите за финансиране на вноса на втечнен природен газ, операции по съхранение на газ и разпределението на природен газ и електроенергия в няколко европейски страни, с възможност за по-нататъшно разширяване на установените локации.

Експертизата на MET Group в областта на природния газ и производството на основана на газ електроенергия подобрява енергийния преход в посока среда с нулеви въглеродни емисии. Тъй като производството на енергия от възобновяеми източници се характеризира с периодичност, е необходима известна гъвкавост за балансиране на мрежата. Докато батериите и други, по-дългосрочни решения за съхранение се развиват по линия на конкурентоспособност, основана на цената, природният газ остава ключово преходно гориво, което позволява необходимата гъвкавост за генериране на енергия.

„Това отличие ме прави много щастлив, тъй като илюстрира способността ни да създаваме иновации и да се утвърждаваме като лидер в идеите – не само в търговията с газ и електроенергия и собствените ни продукти, но и по отношение на стратегиите за финансиране, които разработваме. Оценявам доверието, което банковите партньори гласуват на нашия интегриран бизнес модел и възможностите ни за управление на риска. Тази награда е признание за отличното ни съвместно сътрудничество“, каза Свен Кирх, главен финансов директор и член на Борда на директорите на MET Group.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща