Страните от ЕС приеха план как да се използват замразени руски активи за украинска отбрана

ЕС очаква замразените активите да донесат печалба от около 15-20 милиарда евро до 2027 година

Икономика / Свят , Финанси
Георги Вулов
759
article picture alt description

Снимка: БТА-АР

Страните членки на ЕС официално приеха план за използване на постъпленията от активи на Руската централна банка, замразени в ЕС, за инвестиране в отбраната на Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на белгийското правителство. Белия е ротационен председател на ЕС в момента.

Министрите от ЕС се споразумяха "да използват извънредните приходи от замразените руски активи за подкрепа на отбраната и възстановяването на Украйна в контекста на руската агресия", се казва в профила в "Екс" на белгийското правителство, което председателства преговорите между страните от ЕС в Брюксел.

Текстът трябваше да получи само формалното одобрение на министрите, след като споразумението за това бе сключено още в началото на месеца. Според сделката 90% от активите ще бъдат прехвърлени в управляван от ЕС фонд за военна помощ за Украйна, а останалите 10% са предвидени за оказване на помощ на Киев по други начини.

ЕС очаква активите да донесат печалба от около 15-20 милиарда евро до 2027 година. Украйна се очаква да получи първия пакет помощи през юли, казаха европейски дипломати.

Страните от Г-7 замразиха около 300 милиарда долара руски активи малко след инвазията на Москва през 2022 година. Оттогава ЕС и други страни от Г-7 обсъждаха как и дали да използват средствата, за да помагат на Украйна.

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън оказа натиск тази седмица на останалите страни от Г-7 да се съгласят за плана за ползване на средствата, за да отпуснат повече пари на Украйна. Темата ще бъде дискутирана и на срещата на министрите на финансите на Г-7, която ще се поведе от 23 до 25 май в Стреза, Италия. След това на срещата на върха, която е планирана за 13-15 юни в Пулия, Италия, лидерите на седемте най-развити индустриални държави ще вземат окончателно решение по темата. Г-7 включва САЩ, Япония, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Канада.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща