Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с последния (не)работещ лифт на Витоша

Съоръженето спира да работи заради липса на части за поддръжка

Икономика / България
3E news
313
article picture alt description

Източник: Булфото.

Премиерът Димитър Главчев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“  проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в Национален парк „Витоша“. Това съобщиха днес от Министерски съвет.

В писмото си до ДАНС министър-председателят акцентира върху широкото обществено недоволство по казуса. Със спирането на последния функциониращ кабинков лифт възникват въпроси по отношение на екологичната и транспортната сигурност на региона, както и във връзка с качеството на живота и здравето на гражданите, изтъква още премиерът. 

С оглед на функциите, регламентирани в чл. 2 от Закона за ДАНС, министър-председателят Димитър Главчев възлага на Агенцията да извърши проверка и да го уведомява периодично за резултатите от нея.

Припомняме, че Симеоновският кабинков лифт на Витоша спира окончателно и повече няма да бъде ремонтиран. Информацията първо бе обявена на Фейсбук страницата лидерът на "Спаси София" Борис Бонев. Така последният работещ лифт от София до високите части на Витоша отива в историята. Преди това същата съдба сполетя и Княжевския и Драгалевския лифт.

Официалното съобщение е дошло по-рано от формата собственик. Италианската фирма "ТехноАлпин", която притежава "Витоша ски", е посочила като причина липса на части за поддръжката му.

"Днес (съботаа) собственикът обяви, че Симеоновският лифт официално повече няма да функционира. Така, към тъжната съдба на Княжевския и Драгалевския лифтове, се присъедини и най-новият такъв, построен през 1983 г.", обяви Борисов Бонев.

„Нашият ангажимент, който сме заявявали, е до края на нашия мандат да има поне един работещ лифт. Надяваме се да има доста по-всеобхватно решение, а не само един, за да може планината да бъде достъпна“. Това обяви на брифинг в неделя кметът на София Васил Терзиев във връзка със спирането на последния лифт в планината до София – Симеоновския лифт.

По думите на кмета няма как да има очаквания за шест месеца да се реши проблем, наследен от старото управление на Столичната община и датиращ от 2007 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща