Европейските акции спадаха умерено в понеделник, инвеститорите очакват данните за инфлацията в еврозоната и САЩ

С най-голям дневен ръст завърши френският бенчмарк САС 40, а с минимални понижения германския DAX и испанския IBEX 35

Икономика / Свят , Финанси
Георги Вулов
554
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

Борсовите индекси на страните от Западна Европа показаха умерен спад по време на слабо активната сесия в понеделник.

Пазарните участници очакват януарския индекс на потребителските цени в САЩ (PCE Core), ключов показател за инфлацията за Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната), който ще бъде публикуван в четвъртък.

Още по темата

Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, прогнозират, че показателят ще нарасне с 0.4% спрямо декември и с 2.8% на годишна база. През декември ръстът на показателя беше съответно 0.2% и 2.9%.

В допълнение, предварителните данни за инфлацията в Германия и еврозоната през януари ще бъдат публикувани също по-късно тази седмица, преди поредните, втори за годината, заседания на Фед и ЕЦБ.

Инфлацията и нарастването на БВП са двата макроикономически показатели, с които се съобразяват централните банки при вземането на решения за размера на основните лихви.

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се понижи с 0.3%, а от националните измерители на „сините чипове“ най-много се понижи френският CAC 40 (-0.46%), следван от британския индикатор FTSE 100 (-0.22%), италианския FTSE MIB (-0.21%), испанския IBEX 35 (-0.20%), германския DAX (-0.01%). Низходsщият тренд се запази до края на търговската сесия. Общият регионален индекс Stoxx Europe 600индексът затвори с понижение от 0.37%, след като миналата седмица приключи на рекордно високо ниво.

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши френският бенчмарк САС 40, а с минимални понижения германския DAX и испанския IBEX 35.

И въпреки че два от националните измерители завършиха с минимален ръст, секторните индекси затвориха изцяло на отрицателна територия, като начело по спад излезе измерителят на минно-добивните компании (-2.1%), а на комуналните услуги спадна с 1.2 на сто.

Акциите на британските строителни компании и на оператори на недвижими имоти поевтиняха: на Persimmon (-2.34%), Taylor Wimpey (-3.14%) и Barratt Developments (-1.61%), след съобщенията, че британският антитръстов регулатор подозира осем компании в сектора в незаконен обмен на чувствителна бизнес информация. Срещу тях се води разследване, но все още няма повдигнати обвинения.

Книжата на британската дистрибуторска и аутсорсинг компания Bunzl поевтиняха с 3.51%, след като предупреди за по-ниска рентабилност на северноамериканското й подразделение.

Пазарната стойност на автомобилния производител Stellantis (след сливане на италианско-американската Fiat Chrysler Automobiles с френската Groupe PSA) се понижи с 1.24% въпреки новините за многомилиарден договор за доставка на до 500 000 автомобила на лизинговата компания Ayvens.

Във Франция лидери по спад бяха акциите на търговеца на дребно Carrefour (-3.87%), както и на енергийната компания TotalEnergies (-1.79%). На върха на САС 40 се изкачиха книжата на специализираната компания в разработване на електроника за авиацията, отбраната, сигурността и сухопътния транспорт Thales (+2.32%). Френският измерител на „сините чипове“ CAC 40 загуби най-много (-0.46%) и затвори на 7929 пункта в понеделник, отбелязвайки края на осемдневна поредица от нарастване, които доведоха основния индекс до рекордно високо ниво от 7966 пункта в петък.

В Германия на борсата във Франкфурт спадна най-много капитализацията на енергийната RWE (-1.97%), следвана от веригата магазини за нехранителни стоки Zalando (-1.34%) и на производителя на автомобилни гуми Continental (-1.18%), докато цената на акциите на софтуерния разработчик SAP се повиши с 1.88% и достигна нов исторически връх от 173 евро за акция.

Максимален ръст сред компаниите, включени в изчисляването на индекса Stoxx Europe 600, регистрираха акциите на датската фармацевтична компания Zealand Pharma (+35.67%), а на максимален спад приключиха търговията акциите на Bank of Ireland (-10.50%). Що се отнася до движението на акциите на датската биотехнологична изследователска компания Zealand, те скочиха до най-високото си ниво за всички времена, след като отчете силни резултати от изпитанията на лекарство, използвано на процъфтяващия пазар за отслабване.

Ирландската Ryanair ще получи по-малко самолети Boeing до края на юни, отколкото се очакваше, каза главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри, което потенциално ще накара нискобюджетния превозвач да намали летния си график в най-натовареното време на годината. След новината цената на акциите на нискобюджетаната авиокомпания се понижи с 0.30%.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща