Европейските фондови пазари нарастваха в четвъртък, Stoxx Europe 600 актуализира своя исторически рекорд

С най-голям дневен ръст завърши германският бенчмарк DAX, а с най-слабо повишение затвори британският FTSE 100

Икономика / Свят , Финанси
Георги Вулов
1007
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

Борсовите индекси на най-големите страни в Западна Европа показаха положителна динамика и затвориха както и отвориха на „зелена“територия в четвъртък. Инвеститорите оценяваха печалбите на публичните компании и данните, показващи светлина напред за икономиката на еврозоната.

Индексът на доверието на френските предприемачи в икономиката на страната се повиши до 100 пункта през февруари от 98 пункта месец по-рано. Това е най-високото ниво от юли миналата година. Средно анализаторите прогнозираха увеличение до 99 пункта, според Trading Economics.

Още по темата

Междувременно съставният индекс на мениджърите по покупките (PMI) за еврозоната, изчислен от HCOB и S&P Global, се повиши до 48.9 пункта този месец в сравнение с 47.9 пункта през януари. Експертите очакваха увеличение до 48.5 пункта. Стойност на индикатора под 50 пункта показва спад в бизнес активността, консолидираният PMI е под тази граница вече девет месеца.

Последното проучване на PMI за Германия, обаче, разкри, че активността на частния сектор в най-голямата икономика в Европа се е свила през февруари най-много от октомври 2023 г., водена от ускоряване на спада на производственото производство.

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се повиши с 064% и достигна рекордно ниво от 493.79 пункта. От националните измерители на „сините чипове“ най-много се повиши германският DAX (+1.0%), следван от италианския FTSE MIB (+0.7%), френския CAC 40 (+0.6%), испанския IBEX 35 (+0.3%). В същото време британският индикатор FTSE 100 беше  почти на нивото на затваряне на предходната търговска сесия, с минимален ръст от 0.04 на сто. Следобед възходящият тренд се запази, а Stoxx Europe 600 подобри историческия си рекорд и завърши с повишение до 495.10 пункта, преодолявайки предишното си рекордно затваряне от 494.35 пункта на 5 януари 2022 г., показват данните на LSEG (фондовата борса в Лондон).

„Европейските акции привличат все по-голямо внимание от страна на инвеститорите през последните седмици, тъй като САЩ може да наложат по-високи такси за чуждите компании, които развиват бизнес в САЩ, правейки акциите на глобалните компании, регистрирани в Европа, да изглеждат все по-привлекателни за инвеститорите от другата страна на Атлантическия океан“, обобщи Линдзи Джеймс, инвестиционен стратег в Quilter Investors, в съобщение до клиентите на консултантската компания, базирана в Лондон и предоставяща оперативна информация за капиталовите пазари.

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши германският бенчмарк DAX, а с най-слабо повишение затвори британският FTSE 100.

Не всички секторни индекси завършиха с ръст, макар че печелившите бяха повече от губещите. Начело по повишение излезе измерителят на акциите на производителите на автомобили, който поскъпна с 2.7%, докато на производителите и търговците на дребно на храни и напитки се понижи с 1.3 на сто.

Цената на акциите на Rolls-Royce скочи с 8.24%, за да се изкачи до върха на Stoxx Europe 600. Британският инженерен и аерокосмически холдинг през 2023 г. отчете печалба преди данъци от 2.43 милиарда лири стерлинги (3.1 милиарда долара) спрямо загуба от 1.5 милиарда паунда година по-рано, докато приходите надхвърлиха прогнозите на анализаторите. Прогнозите на холдинга са за по-добри финансови резултати и през настоящата година.

Борсовите котировки на Mercedes-Benz се повишиха с 4.70%. Германският автомобилен производител намали нетната си печалба и приходи през четвъртото тримесечие, но и двете цифри бяха по-добри от очакванията на експертите. Акциите на неговите основни конкуренти също поскъпнаха - на Volkswagen (+2.36%) и Renault (+1.68%)

Сред печелившите акции, включени в Stoxx Europe 600 са още на: испанския телеком оператор Telefonica (+1.60%), швейцарския застраховател Zurich Insurance (+2.64%)q британската минно-добивна компания Anglo American (+3.03%).

Нараства капиталът и на производителите и преработвателите на петрол и природен газ: нидерландската Shell (+0.62%), френската TotalEnergies (+0.36%), британската BP Plc (+0.24%) и на норвежката Equinor (+0.07%). Търговията с фючърси на петрола Brent на стоковата борса в Лондон (ICE Futures) завърши с повишение от 0.84% до 83.73 долара за барел.

Пазарната стойност на Danone се повиши с 0.12% до обед, но следобед трендът се обърна и търговията завърши на минус за акциите на Danone (0.09%), въпреки че в края на 2023 г. френският производител на храни и напитки намалява нетната печалба с 8.1% и приходите с 0.2%, въпреки че сравнимите продажби се увеличават със 7%. През 2024 г. компанията прогнозира 3-5% увеличение на сравнимите продажби и на практика ревизира прогнозата си от 5-7% нарастване, на което се дължи и обратът на тренда следобед.

Междувременно акциите на конкурента от Швейцария Nestle поевтиняха с 4.92%. Най-големият производител на храни и безалкохолни напитки в света увеличи нетната си печалба с 21% миналата година, въпреки спада на приходите от 1.5%. Органичният ръст на продажбите е 7.2%, докато анализаторите очакват средно 7.4%. Прогнозата за 2024 г. също не отговаря на пазарните очаквания.

Акциите на британския холдинг WPP поевтиняха с 6.38% и слязоха на дъното на Stoxx Europe 600. Един от най-големите рекламни концерни в света намали печалбата преди данъци повече от три пъти през 2023 г., а и коригираната цифра не достигна консенсусната прогноза.

Пазарната стойност на Lloyds Banking се понижи с 1.71%, въпреки че британската банка обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност до 2 милиарда паунда (2.5 милиарда долара).

От националните измерители на „сините чипове“ най-добре се представи франкфуртският DAX 40, който скочи с 1.47%, за да затвори на рекордно високите 17 370 пункта, подхранван от рали на технологичните акции след неочаквано стабилни прогнози за приходите от американския гигант за чипове Nvidia. Не повлияха съществено данните за последното проучване на PMI за Германия, което разкри, че активността на частния сектор в най-голямата икономика в Европа се е свила през февруари най-много от октомври 2023 г., водена от ускоряване на спада на производственото производство.

За ръста на DAX най-много допринесоха най-вече акциите на производителите на автомобили (виж по-горе Mercedes-Benz Group и Volkswagen). На второ място излязоха книжата на спортни дрехи и принадлежности Adidas, които се повишиха с 3.52%. Затова пък на дъното на DAX слязоха книжата на Delivery Hero, които спаднаха с 3.40% след новината, че германският доставчик на храна е променил решението си да продава активи в Югоизточна Азия (Foodpanda). Сред най-губещите са и акциите на HeidelbergCement (-3.29%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща