Два датски пенсионни фонда продадоха акции на Tesla за 96.3 милиона евро

Поводът са неразрешените трудови спорове на компанията със синдикатите, аргументират решението си фондовете

Икономика / Свят , Финанси
Георги Вулов
511
article picture alt description

Датските пенсионни фондове PensionDanmark и Paedagogernes Pension (PBU) изключиха от портфейлите си акции на американския производител на електрически превозни средства Tesla заради споровете му със синдикатите, пише европейското издание IPE,цитирано от Ройтерс. Общият размер на позицията на PensionDanmark и PBU в ценни книжа на Tesla беше 96.3 милиона евро. Общите активи на PensionDanmark възлизат на около 42.3 милиарда евро, а на PBU - 12 милиарда евро.

Още по темата

Шведският профсъюз IF Metall започна стачка на 27 октомври с цел осигуряване на „достойни и безопасни условия на труд“ за работниците на американската компания, а на 4 декември датският профсъюз 3F обяви двуседмична стачка. През този период корабите с превозни средства на американския производител няма да се разтоварват в датските пристанища, а превозът им до Швеция също е спрян.

Освен това, норвежците стачкуваха от солидарност, отбелязва IPE.

Председателят на 3F Ян Виладсен призова PensionDanmark да продаде акциите на Tesla, ако не постигне споразумение със своите шведски служители, съобщи Датското радио.

PensionDanmark каза, че дейността му се ръководи от международни конвенции и споразумения, включително тези на Международната организация на труда (ILO), и ако една компания не се съобразява с политиките на фонда, първо се опитва да й повлияе, както беше в случая с Tesla.

„В светлината на разпространението на конфликта в Дания и неотдавнашния много категоричен отказ на Tesla да сключи колективни договори в която и да е страна, ние стигнахме до заключението, че като инвеститори е малко вероятно да можем да повлияем на компанията в този момент,“ пише в изявление на фонда.

PBU обсъди правата на работниците с Tesla през март, но „категоричните изявления на [ръководителя на компанията Илон Мъск] и неговата твърда политика срещу профсъюзното движение в скандинавските страни правят невъзможно Paedagogernes Pension да инвестира допълнително в тази компания ”, пише също в изявление на PBU.

Преди това, поради проблеми в областта на трудовите права, фондът изключи от портфолиото си акции на Amazon, Walmart и Ryanair.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща