Европейските борсови индекси откриха новата седмица със загуби под натиска на спадащите цени на петрола

С най-голям дневен спад завърши германският бенчмарк DAX MIB, а с най-слабо понижение затвори испанският измерител IBEX 35

Икономика / Свят , Финанси
Георги Вулов
656
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

Европейските пазари затвориха с понижения в началото на новата търговска седмица, само броени дни след като общият европейски индекс на най-ликвидните компании в Западна Европа Stoxx Europe 600 достигна най-високото си ниво от 20 септември. Пазарите останаха под натиск в понеделник от спадащите цени на петрола, въпреки частичното им възстановяване от загубите през миналата седмица, което се дължи най-вече на отложената среща на ОПЕК, която трябва да се проведе в четвъртък, 30 ноември.  Очакванията се картелът да реши ограничаване на доставките поне до средата на 2024 г.

Още по темата

Търговците очакват редица важни статистически данни тази седмица, включително предварителните данни за ноември за динамиката на потребителските цени в Германия, Франция и еврозоната като цяло. В понеделник вниманието им е беше насочено към речта на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в комисията по икономическа и парична политика на Европейския парламент.

И днес Лагард, която обсъди с евродепутати паричната политика и динамиката на инфлацията в еврозоната и САЩ, повтори, че ЕЦБ е достигнала точката, в която може да направи пауза и да оцени последствията от паричното затягане, което вече е предприело. „Битката все още не е приключила и ние няма да празнуваме победата“, каза тя. Президентът на ЕЦБ каза още, че сега не е моментът да започнем да обявяваме победа. „Трябва да останем внимателни към различните сили, влияещи върху инфлацията, и да се фокусираме твърдо върху нашия мандат за ценова стабилност“, препоръча Лагард.

Кристин Лагард: Борбата на ЕЦБ с инфлацията напредва, но все още не е приключила

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се понижи с 0.16%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-висок спад беше британският FTSE 100 (-0.23%), следван от германския DAX (-0.17%), френския CAC 40 (-0.12%), италианския FTSE MIB (-0.5%) и само испанският IBEX 35 се повиши с 0.27%. Следобед низходящият тренд не само че се запази, но и за някои индекси се ускори. Всички основни измерители на големите борси в региона затвориха на „червено“.

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши германският бенчмарк DAX MIB, а с най-слабо понижение затвори испанският измерител IBEX 35.

От секторните индекси начело на губещите е измерителят на акциите на пътуванията, които се понижиха с 0.8%, докато на комуналните услуги се покачиха с 0.7 на сто.

Сред лидерите на спад в понеделник бяха акциите на петролните компании, след като цените на петрола продължиха да се понижават. Цената спадна на ценните книжа на: австрийската OMV (-1.19%), на нидерландската Shell (-0.75%), на френската TotalEnergies (-0.44%), на испанската Repsol (-0.25%) и на британската BP Plc (-0.24%). На стоковата борса в Лондон (ICE Futuers) търговията с фючърсите на най-търгувани в Европа вид суров петрол Brent завърши със спад от 0.21% до 80.41 долара за барел.

Акциите на минно-добивните компании също се понижиха на борсата в Лондон: на BHP Group (-1.46%), на Rio Tinto (-1.27%), на Glencore (-0.93%).

Цените на акциите на германските производители на автокомпоненти Vitesco Technologies Group и Schaeffler AG се понижиха съответно с 1.11% и 1.85%, след като стана ясно, че компаниите са се договорили да се слеят. Schaeffler подобри условията на офертата си за закупуване на Vitesco. Според новата оферта Schaeffler ще плати 94 евро за акция на Vitesco, или 3.8 млрд. евро за цялата компания.

Книжата на Molten Ventures поевтиняха с 4.36%. Британската компания обяви покупката на друг рисков инвеститор, Forward Partners Group, за 41.4 милиона лири стерлинги (52.2 милиона долара). Освен това, Molten Ventures възнамерява да привлече инвеститорски средства чрез пласиране на акции с отстъпка спрямо пазарната цена.

Акциите на фармацевтичната GSK Plc се обезцениха с 0.48%, след като до обед бяха на речалба с 0.2%, въпреки информацията за положителни резултати от проучване на лекарството на компанията, използвано при лечението на рак на кръвта.

Пазарната стойност на Julius Baer Gruppe спадна с 2.29%. Швейцарската банкова група заяви в понеделник, че 70 милиона швейцарски франка (79 милиарда долара) такса за провизия за загуби от кредити, обявени миналата седмица, се отнасят за един голям кредитополучател. Според британски медии, става дума за австрийския софтуерен разработчик Signa.

Сред малкото акции, които са на печалба, са на Rightmove Plc скочиха с 4.60%. Компанията, която притежава най-големия онлайн портал за имоти във Великобритания, подобри прогнозата си за средните приходи на рекламодател за текущата година, а също така потвърди прогнозите си за ръст на приходите и коригирана печалба.

Капитализацията на френската компания за комунални услуги Veolia Environnement нараства с 0.21%. Компанията продаде подразделението си за водоснабдяване SADE-CGTH на групата NGE за 260 милиона евро.

На германската фондова борса във Франкфурт най-губещият в Западна Европа национален бенчмарк DAX не успя да запази стабилния импулс от сутрешната търговия и се понижи, като се отдалечи от четиримесечния си връх от предходната сесия в петък, тъй като ключовите икономически данни, които трябва да бъдат публикувани по-късно през седмицата, запазиха рисковите настроения сред пазарните участници. Данните за инфлацията в Германия, в еврозоната и САЩ вероятно ще окажат влияние върху перспективите за лихвените проценти за ЕЦБ и търсенето на облигации, които отбелязаха печалби. Пазарът не се вслуша в предупреждението на президента на ЕЦБ Лагард, че високият ръст на заплатите продължава да бъде заплаха за стабилните цени, което изисква продължителен период на ограничаване лихвените проценти и засилване на решението на Берлин да спре лимитите на дълга за четвърта поредна година. Производителят на химикали BASF поведе загубите в сесията с 3.11% спад и слезе на дъното на DAX. Акциите и на фармацевтичната компания Bayer спаднаха с 3.02%. Големият автомобилен сектор също се търгуваше със загуби, като Porsche, Mercedes, BMW и Volkswagen отстъпиха с повече от 0.5%. Начело на печелившите излязоха акциите на оператора на недвижими имоти Vonovia (+1.04%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща