Министър Стойчева: Регионалните иновационни долини насърчават комерсиализацията на науката в бизнеса

Министърът на иновациите и растежа участва в откриването в Пловдив на първата регионална иновационна долина за биоикономика и храни в България

Енергетика / България
3E news
499
article picture alt description

Източник: Министерство на иновациите и растежа.

Регионалните иновационни долини насърчават комерсиализацията на науката в бизнеса и заздравяват академичния потенциал на България и на Европа. Също така ще осигурят свързаност и основа за развиване на иновации и оптимизиране на веригите за доставки. Това заяви в Пловдив министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева в откриващата част на събитието за първата регионална иновационна долина за биоикомика и храни в България. В събитието се включиха още министър-председателят Николай Денков, ректорът на Аграрния университет Пловдив проф. д-р Христина Янчева, директор „Здрава планета“ в Главната дирекция за научни изследвания и иновации на Европейската комисия Джон Бел, представители на Европейската комисия и научната общност у нас. С видеообръщение се включи и еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

„Убедена съм, че потенциалът на академичната общност може да допринесе за повишаване на конкурентоспособността на Европа чрез комерсиализацията на научните разработки в бизнеса“, каза министър Стойчева. По думите й, бъдещето на икономиката ни се основава на научно-изследователската дейност и развитие и насърчаване на иновациите.

Министерството на иновациите и растежа работи по три основни приоритета. Първият е изграждането на предприемаческа и стартъп екосистема, която да промени лицето на България, заяви Стойчева. Вторият е България да се превърне в място, където се създават продукти и услуги с висока добавена стойност чрез научна и развойна дейност, които да привличат високотехнологични инвестиции. Третият е България да стане иновационния хъб за Югоизточна Европа и да поведе новата вълна иновации.

Министър Стойчева заяви, че страната разпознава биотехнологиите като ключови за развитието на биоикономиката. „Важно е да работим заедно, в екип с други държави и региони, за да можем да се изправим пред глобалните предизвикателства. Вярвам в потенциала на талантите на България и добре развитата технологична среда у нас, които са предпоставка за засилване на икономическия растеж“, каза министър Стойчева.

По-късно тя участва в иновационен ден, организиран от Медицинския университет – Пловдив, където се срещна със студенти, млади учени и преподаватели. Акценти в разговора бяха решаване на предизвикателства, генериране на идеи и разработване на иновативни решения в медицината и здравеопазването, работа в мултидисциплинарни екипи и с ментори, нетуъркинг, изграждане на контакти, развитие на умения и възможност за последващо развитие на решенията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща