Европейските пазари на акции завършват първата седмица на октомври с печалби, след силна статистика от Германия

Заради слабите резултати от началото на седмицата, равносметката за периода 2-6 октомври е негативна, всички измерители са на загуба с над процент

Икономика / Свят , Финанси
Георги Вулов
608
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

Борсовите индекси на най-големите страни в Западна Европа продължиха да растат и в петък след положителната динамика на финала на търговията предния ден на фона на известна стабилизация на пазара на държавни ценни книжа, но и заради сабилни статаистика от Германия и пазара на труда в САЩ, пише Trading Economics.

Още по темата

Статистиката

Обемът на поръчките от индустриални предприятия в Германия се е увеличил с 3.9% през август спрямо предходния месец юли, когато е отчетен спад с 11,7%, сочат данни на Федералната статистическа агенция на страната (Destatis). Това е над два пъти от прогнозите на анализаторите, които очакваха ръст от едва 1.8%, според Trading Economics.

На годишна база спадът на поръчките се забавя до 4,2% от 10,5% през юли при прогнози за спад от 7,9 на сто.

Обемът на вътрешните поръчки от германските индустриални предприятия се е увеличил през август с 4% на месечна база. Чуждестранното търсене е нараснало с 3,3%, включително поръчките от страните от еврозоната с 3,9%, а от други страни с 3,9%. Поръчките за междинни стоки се увеличават с 9,3% спрямо юли, за потребителски стоки - с 8,8%, за средства за производство - с 0,1%.

В същото време вниманието на пазарните участници беше насочено към данните за състоянието на пазара на труда в САЩ през септември. Новооткритите от американските работодатели работни места, без да се вземат предвид тези в селското стопанство, са били 336 000 през септември, съобщи Министерството на труда. Анализатори на Dow Jones прогнозираха, че работните места в САЩ ще се увеличат по-скромно – със 170 000. През август новите работни места в САЩ бяха 187 000.

В същото време коефициентът на безработица в страната леко се е покачил - до 3.8 на сто при прогнозирани 3.7 на сто.

Увеличенията на заплатите, обаче, са били по-слаби от очакваното, като средното почасово възнаграждение се е повишило с 0,2 на сто през септември спрямо август, и с 4,2 на сто спрямо същия месец на миналата година. Анализатори очакваха средните месечни заплати да отбележат растеж с 0,3 на сто, а на годишна база - с 4,3 на сто. Публикуваните данни за пазара на труда в САЩ може да се приема за знак, че американската икономика е устойчива въпреки по-високите лихви, вълненията и протестите и политическите проблеми във Вашингтон, свързани с държавния дълг, информира CNBC.

Пазарите

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се повиши с 0.31%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-висок ръст беше италианският FTSE MIB (+0.6%), следван от германския DAX (+0.4%), френският CAC 40 (+0.3%), британския FTSE 100 (+0.2%) и испанския IBEX 35 (+0.1%). Възходящият тренд се запази до края на сесията, като за някои индекси нарастването се ускори.

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши италианският бенчмарк FTSE MIB, а с най-слабо повишение затвори британският FTSE 100.

Най-печеливш беше секторният индекс на търговците на дребно с ръст от 2.2%, който водеше всички измерители в региона, които затвориха с повишение.

Кои акции се открояваха и защо

Най-голяма загуба претърпяха акциите на нидерландската компания Philips (-6.86%), които паднаха до дъното на европейския бенчмарк в петък, след като Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) разкритикува действията на подразделението на нидерландската фирма за здравни технологии заради голямо изтегляне на продукти. „Не вярваме, че тестовете и анализите, които Philips сподели до момента, са достатъчни, за да оценят напълно рисковете за потребителите от изтеглените устройства“, каза FDA. Американският регулатор смята, че са необходими допълнителни тестове.

В отговор Philips съобщи, че неговият „първи приоритет е здравето и благосъстоянието на пациентите, както по отношение на предоставянето на заместващи устройства, така и на тестване, за да се търси повече яснота относно безопасността на устройствата за сън и грижа за дишането, затова се изтеглят от пазара.”

Сред много губещите са и акциите на Finnair, които се сринаха с 25.05%, след като финландският авиопревозвач обяви плановете си да пласира допълнителна емисия акции на стойност до 600 милиона евро. Това ще позволи на компанията да осигури устойчив ръст на печалбата и инвестиционни възможности, както и да изплати част от дълга си, съобщи авиопревозвача чрез фондовата борса в Хелзинки.

Стойността на акциите на най-големия производител на пакетирани храни в света швейцарската корпорация Nestle днес се понижи до минимум от повече от 2 години, тъй като инвеститорите оценяват потенциалното свиване на пазара на хранителни стоки заради добиващото все по-голяма популярност лекарство за отслабване Wegovy на датската фармацевтична компания Novo Nordisk, предаде Ройтерс.

Ценните книжа на швейцарската корпорация се понижиха с 2.53 на сто и достигнаха най-ниската си цена от март 2021 година.

Стойността на акциите и на други гиганти в хранително-вкусовата индустрия се понижиха: на френската Danone (-1.16%) и британската Unilever (-2.85%). В същото време книжата на Novo Nordisk нараснаха с 1.49%.

Търговията с другите акции

Британският фармацевтичен гигант Gglaxo Smith Kline (GSK) намали дела си в компанията за потребителско здравеопазване Haleon до около 7.4%. Така GSK получи 885,6 милиона паунда (1,08 милиарда долара) от продажбата на 270 милиона акции на Haleon на цена от 336,25 пенса (2.5% по-ниско от от цената при затваряне на търговията в четвъртък). Цената на акциите на GSK се повиши в петък с 1.07%, а на акциите на Haleon спадна макар и слабо с 0.15%.

Акциите на британския застраховател Aviva скочиха с 5.33% на фона на слухове за възможно поглъщане на компанията и бяха сред най-печелившите сред компонентите на британския бенчмарк FTSE 100.

Други нарастващи активи във Великобритания са ценните книжа на инвестиционните компании Legal & General Group (+3.16%) и St. James's Place (+1.03%), както и на доставчика на застрахователни и финансови услуги Prudential (+1.22%). Сред губещите са книжата на предоставящата услуги за борба с вредители, от гризачи до летящи и пълзящи насекоми Rentokil Initial (-2.62%) и един от най-големите мобилни оператори в света Vodafone (-1.80%).

Освен това, цените на акциите на минно-добивните компании, които се понижиха значително през последните дни, се възстановиха в петък, включително на Rio Tinto (+1.14%), на BHP (+1.24%), на Anglo American (+1.27%) и на Glencore (+1.33%).

След поскъпването на петрола нарасна и капитализацията на най-големите петролни компании в региона: на британско-нидерландската Shell (+2.09%), на британската BP Plc (+1.15%), на френската TotalEnergies (+0.95%). На стоковата борса в Лондон (ICE Futures) търговията с петрола Brent с доставка до 31 октомври приключи с дневно повишение от 0.82% до 84.76 долара за барел.

Сред германските компании най-забележим ръст на акциите бе демонстриран от онлайн търговеца на дребно Zalando (+6.45%), на производителя на строителни материали Heidelberg Materials (+2.56%), на банките Commerzbank (+1.62%) и Deutsche Bank (+1.24%).

Във Франция ценните книжа на банките също поскъпват, включително на Credit Agricole (+2.26%), на BNP Paribas (+1.32%) и на Societe Generale (+1.25%).

Седмичната равносметка

показва, че печалбите от четвъртък и петък не са достатъчни, за да бъдат изтрити загубите от началото на седмицата. Общият индекс Stoxx Europe 600 завърши със спад от 1.18%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голяма загуба приключва испанският бенчмарк IBEX 35 (-2.11%), следван от италианския FTSE MIB (-1.70%), британския FTSE 100 (-1.58%), германския DAX (-1.04%), френския САС 40 (-1.01%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща