Банката на Русия увеличи основната лихва до 13% годишно

Икономика / Свят , Финанси
3E news
559
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news

На 15 септември 2023 г. Съветът на директорите на Банката на Русия реши да повиши основния лихвен процент със 100 базисни пункта до 13.00% годишно, съобщи на сайта си регулаторът.

"Инфлационният натиск в руската икономика остава висок. Значителни проинфлационни рискове се материализираха: растеж на вътрешното търсене, изпреварващ възможността за разширяване на производството и отслабването на рублата през летните месеци. При тези условия е необходимо да се гарантира допълнително затягане на паричните условия за ограничаване на мащаба на отклонението на инфлацията нагоре от целта и нейното връщане до 4% през 2024 г. Връщането на инфлацията към целта и по-нататъшното й стабилизиране близо до 4% също предполага дълъг период на поддържане на строги парични условия в икономиката“, се казва в изявление на регулатора.

От него става ясно още, че Банката на Русия ще вземе допълнителни решения относно основния лихвен процент, като отчете действителната и очакваната динамика на инфлацията спрямо целта, процеса на структурно преструктуриране на икономиката, както и оценка на рисковете от вътрешни и външни условия и реакцията на финансовите пазари за тях. Банката на Русия ще оцени възможността за по-нататъшно повишаване на основния процент на предстоящите си срещи.

Според актуализираната прогноза на Банката на Русия, до края на 2023 г. годишната инфлация ще бъде в диапазона 6.0–7.0%. Като се вземе предвид текущата парична политика, годишната инфлация ще се върне до 4% през 2024 г. и ще бъде близо до 4% вбъдеще, отбелязва Централната банка на Руската федерация.

Анализаторите не са съгласни с решението на Съвета на директорите на Централната банка на Руската федерация този петък. Някои експерти смятат, че Банката на Русия ще поддържа основната лихва на 12%. Редица икономисти очакваха Централната банка да повиши лихвения процент със 100-200 базисни пункта (bp) - до 13-14%.

На 15 август Банката на Русия увеличи основния лихвен процент с 350 базисни пункта - до 12% годишно. Преди това, през юли, процентът беше увеличен със 100 базисни пункта - до 8.5% годишно. Увеличението през юли беше първото след шест последователни решения за запазване на лихвения процент непроменен (7.5% от септември 2022 г.).

Следващото заседание на Съвета на директорите на Банката на Русия, на което ще бъде разгледан въпросът за нивото на основния процент, е насрочено за 27 октомври 2023 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща