Как директорът на РИОСВ-Смолян инж. Екатерина Гаджева коментира ситуацията със замърсяването на река Девинска?

Климат / България , Климат / Екология
3E news
562
article picture alt description

Как директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ)-Смолян инж. Екатерина Гаджева коментира ситуацията със замърсяването на река Девинска, става ясно от нейно интервю за агенция "Фокус". По повод екокатастрофата омбудсманът проф. Диана Ковачева изпрати препоръки към РИОСВ  с въпроси има ли опасност за хората след екокатастрофата в Девинска река, също и такава за екосистемата. На 4 август стана по сигнал стана ясно, че има аварийното заустване на отпадни води в р. Девинска, вследствие производствената дейност на бутилиращото предприятие "Девин“ ЕАД и сигнал за масово измиране на риба. Тогава компанията публично също призна вината си и инициира зарибяване на река Девинска.

Според Закона за водите, компетенцията на Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ)- Смолян е именно отпадъчните води от предприятията и преустановяването на тяхното проникване във водни обекти.  Полевите методи, които са направени на място са оповестени, именно от там е ясно, че рН-то, активната реакция на киселинността е висока в алкалния спектър по време на проверката. За това, което РИОСВ като контролна институция е извършила, още на 4 август 2023 г. (петък), в късния следобед сме уведомили, а именно ние сме установили източникът на замърсяването. 

По отношение на водата в реката в каква степен, колко е замърсена, това по отношение на водния обект, компетентна е другата структура на МОСВ, а именно “Басейнова дирекция". И колегите от “Басейнова" също са взели проби, но не като нас от тръбата-емитер, а от реката. Така че техните резултати ще излязат паралелно с нашите и те ще могат да дадат точно този анализ какво показва водата в реката, коментира тя. РИОСВ контролира отпадъчни води, т.е. това, което излиза от предприятието, а не това, което е във водния обект. РИОСВ Смолян е стартирало административно-наказателно производство с акт за установено административно нарушение. Заустването е преустановено, тръбата е пломбирана като е прекъснат изхода й към реката. Ангажиментите по Закона за водите на РИОСВ са изпълнени,  уверяват от РИОСВ- Смолян. 

Това е първи подобен случай от дългогодишната работа на предприятието. В такива случаи много рядко, за съжаление, се установяват извършителите, защото много често, както се случи и сега, снимките на умряла риба са в социалните мрежи, а сигналите до институциите пристигат значително по-късно, обяснява експертът пред агенция "Фокус". 

На въпрос можем ли да уверим хората, че няма опасност за здравето им, инж. Гаджева коментира, че Регионална инспекция по околна среда и води отговаря за точката на заустване, от там сме взели проби. Но Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" също е взела проби, резултатите се очакват, а 3еNews изпрати отговори до нейния директор Васил Узунов.

Инж. Гаджева коментира пред агенция "Фокус", че в реката има водоплаващи птици, има змии, малки рибки, още преди зарибяването във вторник. Рибата е в добро състояние и се адаптира. Има доста други институции в България, които отговарят за здравето, ние отговаряме за околната среда, в частност по Закона за водите за емитерите, но наблюденията са, че екосистемата се възстановява, подчерта директорът на РИОСВ-Смолян.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща