ЕС през март е намалил вноса на петрол и нефтопродукти от Русия до 1,4 млн.тона

Енергетика / Свят
3E news
322
article picture alt description

източник: fotolia.com

Вносът на петрол от Русия за страните от Европейския съюз през март 2023 г. е намалял до 1,4 млн. тона в резултат на санкциите срещу Русия, става ясно от данните на Eurostat.

Мартенският резултат е с 90% под средномесечния обем на доставки за периода от 2019 г. до 2022 г., достигащ до 15,2 млн.тона.

Шестият пакет от санкциите по отношение на Русия заради войната в Украйна, приети през юни 2022 г. бе насочен към въвеждане на ембарго и доставки на руски петрол и нефтопродукти в ЕС. Забраната за доставките по море влезе в сила на 5 декември 2022 г., а на нефтопродукти – от 5 февруари 2023 г.

ЕС от своя страна започна с покупка на тези енергоносители от други източници още до влизане на забраната, отбелязват от Eurostat.

Вносът на руски петрол в страните от ЕС, който през януари 2022 г. възлизащ на 12,4 млн. тона е спаднал до 3,7 млн. тона през декември същата година, когато първата част от ембаргото влезе в сила. През март 2023 г. обемът на доставките вече е едва 1,7 млн.тона.

Държавите от ЕС са намалили покупката на нефтопродукти от Русия от 3,3 млн.тона през януари м.г. до 0,7 млн. тона през февруари 2023 г. – след началото на втората част от ембаргото. През март вносът вече е бил в обем от едва 0,3 млн. тона, отбелязват от Eurostat.

Общият обем на доставки на руски петрол за Европейския съюз не е спаднал до нулево ниво зарази изключенията от санкциите, които допускат ограничаване на вноса при определени условия, се посочва в отчета.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща