Правителството върна и Павел Тонев начело на Агенция Митници

Преди това беше съобщено за връщането на Румен Спецов като изпълнителен директор на НАП

Икономика / Финанси
3E news
588
article picture alt description

Новият/стар директор на Агенция Митници Павел Тонев

Снимка: МФ

Две бързи смени направи правителството в първия си работен ден по предложения на новия министър на финансите Асен Василев. Сменени бяха шефовете на двете приходни ведомство – на Националната агенция за приходите (НАП) и на Агенция „Митници“ (АМ).

Първо правителствената пресслужба съобщи, че на мястото на Борис Михайлов на длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) е назначен отново Румен Спецов. Аргументът за освобождаването на Михайлов е „поради влошаване на събираемостта на приходите от ДДС“.

Вижте още: Правителството назначи Румен Спецов за изпълнителен директор на НАП

В АМ на мястото на Павел Геренски се връща Павел Тонев. Според съобщението на Министерството на финансите, аргументът на Асен Василев за смяната е: „Отново ще разчитам на професионализма на Павел Тонев и Румен Спецов, за да бъде наваксано изоставането от над 1 млрд. лв. в събираемостта на бюджетните приходи. Нужни са спешни действия и мерки за мобилизиране на усилията на приходните администрации.“

Павел Тонев и Румен Спецов се връщат на позициите си, от които бяха освободени през август 2022 г. въпреки отчетеното рекордно увеличение на събираемостта от 7.9 млрд. лева през 2021 г., когато годината приключи с бюджетен дефицит от 3% - с 0.6 % по-малко от предвиденото в актуализацията на бюджета и с почти процент по-малко от предвиденото в първоначалния бюджет за 2021 година, уточняват от Министерство на финансите.

В разпростпанената от финансовото ведомство биографина спавка за Павел Тонев пише: "Той пpитeжaвa дългогодишен oпит в областта на митническата и акцизната дейност, както като служител и ръководител в митничecĸaтa администрация, така и в частния сектор като консултант в cфepaтa нa митничecĸoтo и aĸцизнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo. От 1991 г. дo 2002 г. пocлeдoвaтeлнo e заемал различни експертни и ръководни длъжностни, включително нaчaлниĸ нa митницa. От 2002 до 2009 г. е директор нa Peгиoнaлнa митничecĸa диpeĸция Πлoвдив. От  август 2014 г. до май 2015 г. и от май 2021 г. до август 2022 г.  е директор на Агенция „Митници“.  Имa виcшe oбpaзoвaниe пo cпeциaлнocтитe „Cчeтoвoдcтвo и ĸoнтpoл“ в УHCC и „Πpaвo“ във Beлиĸoтъpнoвcĸи yнивepcитeт „Cв. Cв. Kиpил и Meтoдий“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Финанси:

Предишна
Следваща