Американската компания Holtec получи лиценз за изграждане на хранилище за ядрени отпадъци в Ню Мексико

Енергетика / Свят
3E news
339
article picture alt description

източник: Holtec

Американската компания Holtec International получи федерално одобрение за изграждане и експлоатация на подземно хранилище за ядрени отпадъци в щата Ню Мексико, информира Bloomberg.com.

Комисията за ядрено регулиране (NRC) даде лиценз на Holtec за съоръжение, което може да побере 500 контейнера с общ капацитет от 8680 метрични тона отработено ядрено гориво за 40 години в окръг Ли (Lea County).

Одобрението идва на фона на политически дебати къде да се съхраняват десетки хиляди метрични тона ядрени отпадъци, произведени от експлоатацията на повече от 90 ядрени реактора в страната.

Губернаторът на Ню Мексико Мишел Гришам се противопостави на проекта, отбелязвайки, че „щатът Ню Мексико няма да се превърне в сметището за отработеното ядрено гориво на нацията“, информира агенцията.

Според съобщението, публикувано на страницата на Holtec, получаването на лиценза е в резултат на 8-годишен процес на работа за предоставяне на безопасно, временно и възстановимо частно съоръжение за съхранение на отработеното ядрено гориво. Съоръжението HI-STORE е първото в света, което внедрява подземна система за съхранение за консолидирано временно съхранение, въпреки че няколко завода в САЩ (по-специално Callaway и SONGS) използват тази технология.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща