Американски сорт петрол ще бъде включен в изчислението на цените на Brent

Енергетика / Свят
3E news
617
article picture alt description

източник: fotolia.com

Петролът сорт WTI Midland, който ще се доставя на кораби с по-малък размер ще може да се използва при определяне на цената на Brent. Включването на американския бенчмарк е част от плана за повишаване на ликвидността, става ясно от публикация на Bloomberg.

Прехвърлянето на американски петрол от големи танкери на по-малки ще позволи участието му в ценообразуването на в ценообразуването на най-важния световен бенчмарк на петрола, тъй като това би елиминирало проблем, който според търговците възпрепятства провеждането на отдавна планирана реформа.

Петролът WTI Midland на танкери Aframax с по-малки размери на които товарът ще бъде прехвърлян от по-големи кораби по време на трансбордиране в морето, ще бъде наличен в прозореца за ценообразуване на S&P Global Commodity Insights, известен като Platts.

„Продавачът ще може да осъществява доставки от Aframax, на които петролът е бил претоварен от друг кораб, при условие, че целият петрол на борда да дадения кораб е бил очевидно натоварен на един от терминалите на Мексиканския залив в САЩ, съгласуван с Platts“, според сайта на компанията,  цитирана в публикацията.

В близко време бенчмаркът Dated Brent, който определя цената на две трети от горивата в света го очаква най-голямата промяна в историята. От началото на месец май WTI Midland ще бъде включен в кошницата от пет северноморски сорта - Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk и Troll, които влияят върху стойността на световния еталон.

Подобно преобразуване ще повиши ликвидността на еталона, чието предлагана от години намалява. Съобщението, публикувано в петък прави и няколко уточнения по повод нововъведението.

При определяне на базисните цени Platts ще оценява само заявки, оферти или сделки с товари, намиращи се на борда на танкери от клас Aframax, които по правило са за около 700 000 барела петрол, което скоро ще стане стандартен обем за превоз в региона. По данни на Bloomberg обаче, почти 60% от доставките от САЩ за Европа се превозват на по-големи танкери, такива като супертанкерите VLCC, които могат да съдържат около 2 млн. барела.

В разяснението ясно се посочва, че продавачът на WTI Midland, както и преди ще може да наема супертанкери за транспортиране на петрола до Европа, с които товарът след това да бъде прехвърлен на три кораба Aframax. Всеки товар ще може да се продава в прозорец на Platts, при условие, че отговаря на критериите за качество, се посочва в публикацията.

Проблемите обаче остават. Някои търговци са обезпокоени от ръст на разходите, свързани с прехвърлянето от кораб на кораб. При това Platts няма да оценява товарите, постъпващи непосредствено от танкери VLCC или Suezmax, поне не още. Това е въпреки факта, че повечето танкери от клас Suezmax по този маршрут (Мидланд – Европа ) превозват товари със стандартен обем от 700 000 барела, въпреки че капацитетът им е за най-малко 1 млн. барела.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща