Президентът Румен Радев свиква 49-ото Народно събрание на 12 април

Икономика / България
3E news
423
article picture alt description

източник: 3e-news.net, архив

Президентът Румен Радев свиква 49-ото Народно събрание на 12 април. Новоизбраните депутати ще се съберат на тържествено заседание в 10 часа в сряда и ще положат клетва.

В коментарът си след изборите президентът Румен Радев заяви, че няма да бави процедурата предвидена в Конституцията и ще издаде указ за свикване на 49-тия Парламент веднага след като станат ясни окончателните изборни резултати и имената на новите народни представители. Държавният глава подписа указа за свикване на 49-ото Народно събрание тази сутрин – седмица след изборите: 

"Нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателните дейности и да даде устойчиво решение на политическата криза като формира консенсусно мнозинство около ясни политики, цели и приоритети и излъчи устойчиво и работещо редовно правителство", каза той.

След съставянето на 49-ото Народно събрание президентът трябва да назначи консултации с парламентарните партии, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Предвид резултатите от изборите той ще бъде получен от най-голямата група – ГЕРБ-СДС. Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че лично ще води преговорите за съставяне на кабинет и застана зад позицията за излъчване на правителство.

Отсега е известно, че втората парламентарна група по брой на депутатите „Продължаваме промяната – Демократична България“ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. В същото време заяви готовност за съставяне на кабинет, ако получи възможност и съответно ГЕРБ-СДС не успее.

Президентът връчва трети и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по своя избор, ако и втората по численост партия не успее.

Междувременно Централната избирателна комисия обяви окончателния списък с имената на 240-те депутати в 49-ия парламент. В състава му влизат двамата бивши премиери – Бойко Борисов и Кирил Петков. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов вече се отказа от депутатското си място.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща