НАП и митниците отчитат рекордна събираемост в първите три месеца от годината

Повишението на НАП е 752 млн. лева, а на митниците – 500 млн. лева

Икономика / Финанси
3E news
586
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/Булфото

Рекордна събираемост на приходи отчитат Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“ през първите три месеца от годината. На брифинг в Министерски съвет днес директорът на НАП Борис Михайлов съобщи, че към 17 март тази година спрямо 17 март миналата година агенцията има рекордни резултати в общата приходна част – повишение със 752 милиона лева, съобщи БТА.

Преизпълнението в приходната част на Агенция „Митници“ е около 500 милиона лева, заяви директорът на агенцията Павел Геренски. Това е изключително изпълнение в приходната част на бюджета, която показва, че държавата администрация работи, каза Геренски.

Общите приходи от акциз, ДДС при внос, мита и глоби през първите три месеца на 2023 г. достигат 3.331 млрд. лв.

Павел Геренски припомни, че агенцията осигурява над 42.3% от приходите в държавния бюджет на страната и за изминалата 2022 година е реализирала рекордните 13,4 млрд. лв. приходи.

Борис Михайлов коментира, че хората трябва да са спокойни, че държавата ще осигури парите за изплащане на пенсии и за здравеопазване.

Директорът на НАП каза още, че агенцията започва проверка на имоти в Дубай, притежание на български граждани. Проверките са по информация, получена от Дубай. Проверката ще обхване всички българи, за които е получена информация. Няма да има чадър над никого, нито над политици, нито над магистрати, каза Михайлов и уточни, че в момента нямат конкретни съмнения за определени лица, но са длъжни да проверят всички.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Финанси:

Предишна
Следваща