Еврото се носочва към 6-месечен връх

Американският долар поевтинява спрямо повечето основни валути, леко поскъпва към японската йена

Икономика / Финанси
Георги Вулов
730
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/Pixabay

По време на днешната търговия щатският долар се обезценява спрямо еврото, което се доближава до 6-месече връх. В същото време британският паунд и други световни валути поскъпват спрямо щатската валута, която и леко се повишава спрямо японската йена.

Още по темата

Междувременно данните от декември за индекса на мениджърите по покупките (PMI) в еврозоната показаха, че бизнес активността в блока се е свила с най-ниския темп от 4 месеца, което показва, че рецесията в региона може да се забави или да е по-малко тежка от очакваното.

Единната европейска валута е близо до шестмесечен връх от 1.06 долара. Основните му подкрепящи фактори са "ястребовото" настроение на членовете на борда Европейската централна банка (ЕЦБ) и общият спад на долара на фона на забавяне на инфлацията в САЩ, според Trading Economics.

Еврото поскъпна с 0.14% до 1.0651 долара спрямо 1.0637 долара в края на предишната сесия преди коледните празници миналата седмица. Стойността на еврото спрямо долара от началото на годината падна с почти 6% поради безпокойството на инвеститорите заради енергийната и геополитическа криза в Европа.

В същото време британският паунд се покачи с 0.04% до 1.2066 долара спрямо 1.2061 долара в предишната търговска сесия. Междувременно нови данни показаха, че британската икономика се е свила малко повече от очакваното през третото тримесечие, като разходите на домакинствата и бизнес инвестициите са намалели значително, увеличавайки очакванията, че икономиката на Обединеното кралство се насочва към рецесия. Инфлацията спадна до 10.7% през ноември от 41-годишен връх от 11.1% през октомври, но остана доста над целта на централната банка от 2%.

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на щатския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спадна с 0.31%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, се понижи с 0.11%.

Обменният курс на йената спрямо щатския долар беше 133.10 йени спрямо 132.88 йени в предходната сесия, което представлява нарастване с 0.16% на американската валута спрямо японската.

Китайският юан се търгува на ниво от 6.9688 юана за долар спряма 6.9627 юана в предходната сесия, което е повишение с 0.10% на китайската валута спрямо щатския долар.

Китайските власти премахват задължителната карантина за пристигащите в страната от чужбина от 8 януари, съобщава „Блумбърг“. Освен това, Пекин понижи нивото на наблюдение за COVID-19, изоставяйки правното основание за налагане на строги мерки за борба с разпространението на инфекцията. „Нашите приоритети трябва да се изместят от превенцията и контрола (на коронавируса) към неговото лечение“, каза Лианг Уангян, ръководител на експертния екип на Националната здравна комисия по COVID-19, в интервю за People Daily, цитиран от „Блумбърг“.

Китай наскоро предприе няколко значителни стъпки към изоставяне на твърдата анти-COVID политика. Анализаторите очакват, че това може да предизвика икономическо възстановяване през следващата година, въпреки че краткосрочната перспектива остава замъглена от скока на заразените, наблюдаван след облекчаването на антикоронавирусните мерки.

Двете стокови валути в Азия – австралийският и новозеландският долари, които са силно зависими от китайската икономика, се повишиха съответно с 0.58% до 0.6765 щатски долара за един австралийски и с 0.22% до 0.6309 американски долара за едно „киви“.

Другите две стокови валути – канадският долар и норвежката крона, които са зависими от цените на петрола, поскъпнаха съответно с 0.34% до 1.3537 канадски долара за един американски и с 0.04% до 9.8166 норвежки крони за един щатски долар. На стоковата борса в Лондон фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) с доставка до 20 януари 2023 година поскъпна с 0.24% до 79.75 долара за барел, а европейският Brent с доставка до 29 декември 2022 година нарасна с 0.32% до 84.24 долара за барел.

Руската рубла, обаче, се обезцени с 1.98% до 69.7000 рубли за долар на международните пазари, след като в предишните три дни от миналата седвица се възстанови частично, докато в Москва на междубанковият пазар към 9 часа българско време средният курс покупки/продажби достигна на 68.29/74.01 рубли за долар. В сравнение с предишния ден, който беше работен за Русия, средният курс за покупка нарасна с 1 копейка, а за продажба се понижи с 65 копейки.

*Валутните курсове са актуални към 11:00 часа българско време, източници „Ройтерс“ и Trading Economics.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Финанси:

Предишна
Следваща