Фондовите пазари в Западна Европа затвориха с повишения след разнопосочна търговия до обед

Общият европейски индекс на сините чипове Stoxx Europe 600 затвори в сряда на най-високото си ниво от три месеца

Икономика / Финанси
Георги Вулов
592
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/БТА-АР

В началото на днешната търговия борсовите индекси на най-големите страни в Западна Европа се променяха слабо и разнопосочно. Инвеститорите оценяваха последните данни за бизнес активността в еврозоната и очакваха публикуването на протокола от ноемврийското заседание на Федералния резерв на САЩ (Фед), което се очаква към 21:00 часа българско време, когато пазарите ще бъдат вече затворени.

Още по темата

Въпреки скорошните мрачни икономически данни, ниското потребителско доверие и нарастващите разходи за живот в Европа, пазарите се оживиха след по-ниска от очакваната инфлация в САЩ, очаквайки по-бавно темпо на повишаване на лихвените проценти.

На последното си заседание Фед отново повиши лихвения процент със 75 базисни пункта (б.п.) и намекна за възможност за намаляване на темпото на покачването му на следващите заседания. Както очакват експертите, протоколите ще покажат, че членовете на борда на Фед са постигнали консенсус относно необходимостта от забавяне на темповете на повишаване на лихвите, пише „Блумбърг“. В същото време, обаче, сред тях няма консенсус какъв таван на лихвените проценти ще доведе до началото на спад на икономическата активност и понижаване на инфлацията. Затова и някои инвеститори не изключват ново поредно покачване на лихвата със 74 б.п.

Консолидираният индекс на мениджърите по покупките (PMI), който е индикатор за бизнес активността в еврозоната се повиши до 47.8 пункта през ноември от 47.3 пункта през октомври, показват предварителните данни на S&P Global, която изчислява този показател. По този повод от италианската банкова група Unicredit казаха, че показанията „разсейват страховете за тежък спад и са сигнал за лека техническа рецесия в началото на годината“.

Стойността на PMI индекса до 50 пункта показва намаляване на бизнес активността, а индикаторът за еврозоната остава под тази граница за пети пореден месец.

Общият PMI в Германия този месец се повиши до 46.4 пункта от 45.1 пункта през октомври и стана най-високият от август. Въпреки това, стойността му показва спад на бизнес активността за трети пореден месец.

Във Франция консолидираният PMI през ноември спадна до 48.8 пункта от 50.2 пункта месец по-рано, според предварителните данни. Спадът на бизнес активността в страната е регистриран за първи път от март 2021 година.

До обед общият индекс на най-големите предприятия в региона Stoxx Europe 600 се повиши с 0.2%, а от националните измерители с повишение беше само британският FTSE 100 (+0.52%). В същото време италианският FTSE MIB се  понижи с 0.27%, следван от френския CAC 40 (-0.07%) и испанския IBEX 35 (-0.03%). Следобед всички измерители се озоваха в зелената зона, като общият европейски индекс на сините чипове затвори на най-високото си ниво от 19 август.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че от националните измерители на „сините чипове“ с най-висок дневен ръст затвори френският индекс САС-40, а единственият, който приключи в чмервената зона, е италианският измерител FTSE MIB.

От секторните индекси начело излезе измерителят на акциите на компаниите за пътувания и отдих, като се повиши с 2.9%, докато акциите на търговията на дребно и минното дело добавиха 2.7%, а акциите на технологичните компании се повишиха с 1.4%.

Акциите на нидерландската технологична компания Prosus NV скочиха с 2.17%. Компанията увеличи приходите си за първото полугодие на годината с 9% - до 16.5 милиарда долара.

На най-печелившия за деня пазар – фондовата борса в Париж, където основният индекс CAC 40 успя да затвори с 0.32% ръст до нов седеммесечен връх от 6 679 пункта в сряда, удължавайки печалбите за втора поредна сесия. Трите най-печеливши акции бяха на: спеззиаризираната компания за производството на индустриални газове за промишлеността, здравеопазването, околната среда и научните изследвания Air Liquide (+2.17%), следвана от модната къща Hermès International S.A. (+1.61%) и производителя на козметика L'Oréal (+1.22%).

Цената на книжата на британската United Utilities Group PLC, която предоставя комунални услуги, се повиши с 0.65%, след като обяви, че печалбата на компанията преди данъци се е удвоила през първото полугодие.

На върха на общият европейски измерител на „сините чипове“ се изкачиха акциите на германската софтуерна компания Nemetschek, които поскъпнаха с 8.07%, след като компанията обяви нова услуга, базирана на облачна технология.

Германската Uniper SE договори окончателните условия на мерките за стабилизиране на бизнеса на енергийната компания с властите в страната и компанията майка – финландската Fortum Oyj, които ще включват допълнителна финансова помощ до 25 милиарда евро за покриване на бъдещи разходи, се казва в изявление на Uniper до борстата във Франкфурт. Договорените парични средства ще бъдат използвани за частично възстановяване на капитала на компанията, която ще претърпи загуби през 2022, 2023 и 2024 г., се казва в документа. Това включва бъдещи загуби, свързани с необходимостта от замяна на руския газ. В резултат цената на акциите се понижи с 8.39% и слязоха на дъното на Stoxx 600.

Книжата на швейцарската банка Credit Suisse Group AG се обезцениха с 6.12%, след като банката публикува прогноза за 4-то тримесечие на тази година, според която очаква загуба преди данъци от 1.6 млрд. долара. Швейцарският кредитор одобри увеличение на капитала от 4 милиарда швейцарски франка (4.2 млрд. долара), за да финансира мащабната си стратегическа ревизия на бизнеса.

Сред губещите са и акциите на британската химическа компания Johnson Matthey, които се понижиха с 3.08%. Компанията отчете спад на нетната печалба през първото финансово полугодие.

Котировките на ценните книжа на германския автомобилен концерн Volkswagen AG спаднаха с 1.78%. Компанията е постигнала споразумение с IG Metall, синдикатът на 125 000 работници на VW, за увеличаване на техните заплати и изплащане на бонуси от 3000 евро.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Финанси:

Предишна
Следваща