Вучич и Орбан се договориха за строителство на нефтопровод

Енергетика / Свят
3E news
385
article picture alt description

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Унгария Виктор Орбан се договориха за изграждане на нефтопровод, който да даде възможност на сръбската страна да получава петрол сорт Urals през тръбопровода „Дружба“, съобщава говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

По-рано Вучич каза, че по договор с Унгария страната ще построи нефтопровод с дължина 128 километра за свързване с унгарското съоръжение. По думите му, управляващите в Сърбия през следващите 6 години ще вложат 12 млрд. евро в енергийна инфраструктура. Неотдавна сръбското министерство на енергетиката съобщи за обсъждане на два варианта за прокарване на нефтопровод за свързване с „Дружба“ в Унгария.

„Президентът на Сърбия Александър Вучич и министър-председателят Орбан се споразумяха за строителство на нефтопровод до Унгария. Новият нефтопровод ще даде възможност на Сърбия да получава по-евтин петрол сорт Urals, присъединявайки се към нефтопровода „Дружба“. Сега петролът в страната се доставя по тръбопровод през Хърватия, но това едва ли ще е възможно в бъдеще, заради приетите санкции“, се казва в съобщение на Ковач в Twitter.

Както е известно с влизането в сила на осмия пакет от санкции, който влезе в сила през миналата седмица се предвижда въвеждане на законодателна база за таван на цената по отношение на превоза на петрол през морето за трети страни. Таванът на цената за петрола трябва да влезе в сила на 5 декември, а за петролните продукти на 5 февруари. Пакетът от мерки ограничава възможността Сърбия да получава петрол през нефтопровода от Хърматия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща