Петролните гиганти печелят рекордни средства заради високите цени на горивата

Големите петролни компании може да си осигурят печалби от порядъка на 50 млрд. долара през второто тримесечие, но показателите в сектора сочат, че това по-скоро може да е предпоставка за задаващ се спад

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
687
article picture alt description

източник: Chevron

Ръстът на приходите се дължи на високите цени на енергията, които подхранват инфлацията, и засилиха натиска върху потребителите, повишавайки риска от рецесия, но и подтикнаха призивите за данъци върху непредвидената печалба. Изправени пред такава политическа и икономическа несигурност, може да се наложи акционерите да намалят очакванията си за ръст на печалбите, според публикация на Bloomberg.

„Висока е вероятността печалбите да достигнат своя пик през второто или третото тримесечие, а след това малко да спадне“, смята Ахмед бин Салем, анализатор от Oddo BNF. „Надигащата се рецесия ще смекчи ситуацията“, допълва той.

Петролните гиганти  Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Shell Plc, TotalEnergies SE и BP Plc печелят повече пари от 2008 година, когато цените на петрола скочиха до 147 долара за барел. Дължи се основно на това, че при кризата в резултат на военния конфликт в Украйна скочи рязко не само петрола, но бяха регистрирани и максимални цени на газа, а също така и на рекордните маржове от нефтопреработката, се казва в публикацията.

Много от големите пазари се сблъскаха с критичен недостиг на преработващи мощности, заради затварянето на заводи, спирането на инвестициите по време на пандемията, санкциите срещу Русия и решението на Китай за ограничаване на експорта на бензин.

Крек спредът 3-2-1 (Крек спредът се отнася до общата ценова разлика между барел суров петрол и петролните продукти, рафинирани от него. Това е специфичен за индустрията вид брутен марж за обработка б.р.) на американското крайбрежие на Мексиканския залив, който е приблизителен показател за печалбите от преработката на барел петрола през второто тримесечие е скочил средно до 48,84 долара, което над два пъти надхвърля миналогодишното ниво. Аналогичен е показателят за Европа – маржът на променливите разходи за TotalEnergies се е увеличил три пъти до 145,70 долара, уточнява Bloomberg.

По данни на Агенцията за енергийна информация (EIA), сега на преработката е падат 26 % от стойността на галон бензин в САЩ в сравнение със средният показател от 14 % през предишното десетилетие.

Още по темата

Shell очаква, че печалбата от нефтопреработката ще е 1 млрд. долара. Според оценката на Bloomberg, Exxon, която има най-голям дял в сектора на нефтопреработката сред големите компании ще спечели през второто тримесечие повече отколкото за предходните девет години взети заедно.

Има ли повод компаниите да се радват ?

Според Мат Мърфи, анализатор от Tudor Pickering Holt & Co от Калгари, тези „огромни“ печалби от преработката едва ли ще се запазят за дълго. Високите цени на горивата, заедно с ръста на стойността на живота нанасят щети на потребителите. „Търсенето на бензин изостава от прогнозите, наблюдаваме определен срив на търсенето“, цитира Bloomberg думите му.

В резултат компаниите запазват умерените си показатели, независимо от значителния ръст на приходите. Според мнението на анализаторите от  Citigroup Inc., Exxon вероятно ще използва паричният излишък за намаляване на дълга си. Според тях, Chevron може да увеличи долния предел на диапазона за обратно изкупуване до 10 млрд. долара през годината.

Фантастичната печалба не е свързана само с повсеместния ръст на цените на суровините. Големите компании също така харчат много по-малко от времето, когато петролът беше над 100 долара за барел. Капиталовите разходи се доближават до прогнозата от 80 милиарда долара за тази година, но това е половината от нивата от 2013 г., според публикацията.

„От 2014 г. разходите имат дългосрочна тенденция към понижение“, смята Пол Ченг, анализатор от Scotiabank от Ню Йорк. „Това е прекрасна комбинация при такива добри цени на горивата“.

Политическите лидери, като президента на САЩ Джо Байдън се стремят да спрат неудържимата инфлация и да намалят потребителските цени на енергоносителите. Техните призиви към нефтогазовия сектор обаче за увеличаване на вътрешния добив обаче нямаха голям ефект. Мениджърите се притесняват от стартирането на големи проекти за изкопаеми горива, които може да се окажат излишни, тъй като преходът към по-чиста енергия продължава, особено след като никой не знае колко дълго ще продължат високите цени.

Възможно е големите компании да не могат да задържат дълго капиталовите разходи на толкова ниско ниво, заради необходимостта от увеличаване на разходите в условията на инфлационния ръст. Голямата компания, оказваща услуги в сектора Schlumberger NV заяви през миналата седмица, че продажбите са се увеличили почти с 20 % в сравнение с миналата година и очаква „многогодишен цикъл на растеж“ при търсенето на услугите й.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща