Цените на петрола се върнаха към ръст, Brent се търгува в диапазона от 103 долара за барел

Енергетика / Свят
3E news
525
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в рамките на търговията в четвъртък, 17 март  се върнаха към ръст, след отчетеното силно понижение ден по-рано.

Фючърсите за месец май за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures нарастват с 5,26 долара или с 5,37 % и се връщат на нивото от 103,3 долара за барел.

Априлските договори за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се увеличават до 99,87 долара за барел – плюс 4,83 долара или 5,08 %.

Петролният пазар остава несигурен, а участниците се опитват да оценят влиянието на различни фактори – от развитието на военните действия в Украйна и избухването на нова вълна от коронавирус в Китай до преразпределянето на глобалните петролни потоци между страните потребителки.

На този фон МАЕ и ОПЕК демонстрираха в докладите си за март разминаване в прогнозите.

Междувременно на пазара се наблюдава преразпределяне на петролните потоци. Русия продължава да диверсифицира доставката на въглеводороди, увеличавайки експорта на ресурси за Азия, а азиатските купувачи преориентират покупките от Русия.

Участниците на пазара преценяват и настоящата ситуация с разпространението на коронавируса в Китай (подвариант на омикрон ВА.2), където много бързо обстановката се усложнява. Сериозно засегнати са 28 от провинциите в страната.

Вниманието е насочено към руско-украинските преговори, които вчера дадоха повод за успокоение на пазара. Според информацията, украинските преговарящи са предложили в Украйна да бъде установен австрийски или шведски вариант за неутралитет, при който страната ще може да разполага със собствена армия.

Оценяват се и данните на министерство на енергетиката на САЩ за нивото на запасите от горива в страната – увеличение на търговските запаси от петрол с 4,345 млн. барела до 415,907 млн. барела, спад на резервите от бензин с 3,615 млн. барела до 240,991 млн. барела и ръст на дестилатите – с 332 хил. барела до 114,206 млн. барела.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща