Цената на газа в Европа скочи до 311.00 евро за MWh, поскъпвайки с 61.51 %

3E news
479
article picture alt description

Фючърсите за газа за април по индекса TTF на борсата ICE Futures тази сутрин поскъпват с рекордните 61.51 % до рекордните 311.00 евро за MWh.

Само за броени минути скокът на цената нарасна с близо 20 % - от 47.94 % към момента на подготовка на информацията, достигайки до рекордното ниво от 284.00 евро за MWh до 61.51 % или 311.00 евро за MWh при публикуването.

Сесията стартира при цена от 220.00 евро за MWh ( почти 2367долара за 1000 куб м), понижи се слабо до 215.00 евро за MWh, след което тенденцията за неизменното повишение обхвана борсата. За около десетина минути априлските фючърси успяха да се задържат до 258.85 евро за MWh, но отново поеха в посока към повишение.

Що се отнася до газовите доставки, според данните, публикувани на страницата на украинската компания „Оператор на газотранспортната система на Украйна“ става ясно, че „Газпром“ осъществява редовните доставки на газ и те са в обем от 109,6 млн. куб м.

По-рано украинският газов оператор съобщи, че с полският оператор Gaz System S.A. е съгласувано въвеждане на гарантиран капацитет за внос на газ от 6 март 2022 г. Това позволява физически внос на газ от Полша, включително от терминала за LNG, на гарантирана основа и по този начин допринася за сигурността на доставките на газ за Украйна.

В неделя стана ясно, че САЩ обмислят санкции срещу вноса на петрол в САЩ.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен от своя страна заяви, че ЕС ще се откаже от руския петрол, газ и въглища.

В рамките на срещата на ЕС във Франция на 10-11 март ще бъде обсъдена диверсификацията на доставките на газ и намаляването на зависимостта от външни източници на енергия, заявява председателят на ЕС Шарл Мишел в интервю пред изданието Le Journal du dimanche. "Обсъждаме със САЩ, Катар, Алжир, Египет и Азербайджан доставката на втечнен природен газ. И това включва преразглеждане на нашите инфраструктури, така че да са съвместими с този вид на транспортиране и доставка", заявява председателят на ЕС.

Междувременно в официалното съобщение е посочено, че ще се обсъжда и икономическата и финансово състояние на ЕС след приемането на санкциите във връзка със ситуацията в Украйна и евентуални допълнителни санкции.

На публично заседание Съветът ще обсъди директивата за осигуряване на глобално минимално ниво на данъчно облагане за мултинационалните групи в Съюза, както и регламента за създаване на механизъм за регулиране на въглеродните граници (CBAM).

Ключови думи към статията:

Коментари