Темповете на ръст на петрола се понижават, Brent остава над 100 долара за барел

Енергетика / Свят
3E news
375
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол забавиха темповете на повишение, след като в медиите се появиха информации, че САЩ и други страни потребителки на петрол възнамеряват да освободят определени количества от държавните си резерви. В частност става въпрос за пускане на 70 млн. барела петрол от държавния резерв на САЩ и редица други страни, според съобщение на Wall Street Journal, базирани на официални източници

Още по темата

САЩ се очаква да пуснат на пазара петрол от стратегическия си резерв около 40 млн.барела от леките сортове петрол. Вашингтон, според изданието  е информирал за намерението си Саудитска Арабия, за да се убеди че страните от ОПЕК няма да се откажат от намерението за увеличаване на добива.

Сутринта в рамките на търговията априлските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures стартира от  105,07 долара за барел, а тези за месец май – до 101,28 долара за барел. Стойността на сорт WTI също стартира от нивото от 99,1 долара за барел.

Опасението от намаляване на доставките на енергоносители от Русия е в подкрепа на високите цени в резултат на военната операция на Русия в Украйна, довела до неочаквани военни сблъсъци. Според анализаторите на Goldman Sachs, ако Русия и Украйна не постигнат напредък при мирните преговори, на  пазара ще се наложи да съкрати търсене от порядъка на 2,4 млн. барела на ден, за да компенсира месечните загуби от руския експорт.

Стойността на априлските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се повишава до 100.98 долара за барел, което представлява увеличение с 3,05 долара или 3,11 % спрямо стойността при затварянето на предишната сесия.

Фючърсите за април за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) поскъпват до 96,19 долара за барел – плюс 4,60 долара или 5,02 %.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща