SAAB, Vattenfall и LKAB започват строителството на хранилище за зелен водород

Енергетика / Технологии
3E news
711
article picture alt description

Партньорите по проекта HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology)  - SAAB, Vattenfall и LKAB започнаха строителството на хранилище за зелен водород в пещера близо до Лулео в северната част на Швеция.  Хранилището е в близост до вече осъществяващият се проект за завод за производство на гъбесто желязо (служи като суровина за производството на стомана).

По-рано през август 2020 година шведската металургична компания SSAB, енергийният концерн Vattenfall и минната компания LKAB дадоха старт на пилотен проект за производство на гъбесто желязо (служи като суровина за производството на стомана) в рамките на проекта HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology). Става въпрос за металургично производство без използването на изкопаеми горива и без емисии от парникови газове, което се постига чрез използване на зелен водород.

Трите компании ще инвестират в проекта за хранилището заедно 250 милиона шведски крони (29 млн. долара). Проектът се подкрепя от Енергийната агенция на Швеция. Хранилището ще с обем от 100 куб м ще е на дълбочина от около 30 метра под земята, което ще даде възможност „да се осигури налягането, необходимо за икономично съхранение на големи количества енергия под формата на водород“. Очаква се, че хранилището ще започне работа през 2022 година и ще бъде въведено в пълна експлоатация през 2024 година.

Хранилището ще се изгради с използването на метода на така нареченото облицоване на скална пещера  (lined rock cavern, LRC), който включва покриване на стените на свода със съответно избран материал като уплътняващ слой.

„Хранилището се строи в съответствие с високите изисквания за безопасност и се проверява от отговорните органи“, се казва в съобщението.
„В бъдеще LKAB трябва да стане най-големият производител на водород в Швеция и по възможност в Европа и този пилотен проект дава допълнителни ценни знания за продължаване на дейностите по създаването на първата в света верига за създаване  на стойност без използването на изкопаеми въглеводороди за черната металургия“, казва директорът по стратегически проекти на LKAB Lars Ydreskog,

През миналата година немски учени публикуваха резултатите от свое изследване за техническия потенциал на солните пещери за съхранение на водород в Европа. Те стигнаха до извода, че пещерите предлагат гъвкав и ефективен вариант за съхранение на водород.

Още по темата: Учени: Европа има голям потенциал за съхранение на водород в солни пещери

RWE проучва възможността солните пещери да бъдат преоборудвани в батерии за съхранение

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща