RWE проучва възможността солните пещери да бъдат преоборудвани в батерии за съхранение

Енергетика / Технологии
3E news
1069
article picture alt description

RWE Gas Storage West GmbH заедно със CMBlu Energy AG стартират съвместен проект за проучване възможностите солните пещери, използвани за съхранение на газ днес да бъдат преоборудвани в големи батерии с органични потоци.

Така наречените flow batteries представляват сами по себе си два контейнера, в които се съхраняват електролити, и мембранно-електроден блок (MEA) - разтворите се подават към него чрез помпи и там влизат в електрохимични реакции, които осигуряват зареждане и разреждане на батерията. В случая с RWE става въпрос за запълване с електролити на посочените кухини.

В такива естествени батерии може да се съхраняват много гигаватчаса енергия, като се има предвид, че най-голямата към настоящия момент батерия в Европа на базата на литиево-йонна технология е разположена в Jardelund Шлезвиг-Холщайн е с капацитет от около 50 МВтч.

„Бъдещето принадлежи на възобновяемите източници на енергия. За да може да се използва зелената електроенергия максимално, се изисква голяма стационарна система за съхранение на енергия. От RWE проучваме различни решения за съхранение, казва Andreas Frohwein, технически директор в RWE Gas Storage West. “В бъдеще солните пещери могат да се използват като батерии, в които да се съхранява огромно количество електроенергия. Благодарение на съществуващата техническа инфраструктура те могат бързо да бъдат свързвани бързо с електроенергийната мрежа“.

Peter Geigle, генерален директора на CMBlu Energy AG също вижда голям потенциал:  в батериите с органични потоци базирани на въглерод, който е достъпен в целия свят практически в неограничени количества. Компонентите леко се преработват, а водата е най-големият компонент по обем. Така батерията е незапалима и следователно безопасна за използване. Също така, за разлика от повечето други батерии, органичното съхранение не използва метал. "

За да се използват солните пещери като батерии в бъдеще от RWE CMBlu планират да ги напълнят с органичен електролитен разтвор, служещ за енергиен източник.

На етап на технико-икономическа обосновка участниците в проекта вече са определили теоретично подходящите електролити. На втори етап до началото на 2021 година ще бъдат проведени лабораторни изследвания за възможността за използването в солни кухини.

След избор на подходящите електролити през есента на 2021 година се планира да започне строителството и експлоатацията на изпитателно съоръжение стенд. Обектът ще е с електрическа мощност от 100 киловата и капацитет до 1000 киловатчаса. Този трети етап трябва да завърши около пролетта на 2024 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща