Руската Aurus представя луксозна лимузина на водород 

Не е изключено в бъдеще моделът да влезе и в серийно производство

Икономика / Технологии
3E news
878
article picture alt description

Руската компания Aurus, която произвежда луксозни автомобили, наричани от някои не и без основание руският Rolls-Royce, ще представи суперлуксозна лумузина, задвижвана изцяло от водород. Това ще се случи по време на Източния икономически форум-2021, който ще се проведе във Владивосток между 2 и 4 септември.

„През тази година Aurus за първи път ще участва в Източния икономически форум – най-голямото бизнес мероприятие в Далечния Изток и един от ключовите форуми за Русия. Това безусловно представлява важно събитие за нашата марка. На щанда на Aurus ще бъдат изложени два автомобила – серийната версия на модела Senat, както и прототипът, разработен съвместно с Федералното държавно предприятие „Централен научноизследователски автомобилен и автомоторен институт“ (НАМИ), Aurus, използващ водорода като гориво“, се казва в съобщението на компанията, цитирано от ТАСС.

Агенцията припомня, че преди време министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров обяви, че серийният Aurus, както и вариант, задвижван от водородна горивна клетка, ще бъдат представени през 2024 г. Но още в края на май т.г. бе представен разработеният а НАМИ Aurus на водород. Малко след това Мантуров не изключи въвеждането му в серионо производство в бъдеще.

На 31 май в завода в Елабуга, Татарстан, започна серийното производство на луксозния руски автомобил Auris Senat. Най-евтината версия се продава срещу 18 млн. рубли (216 хил. евро). Капацитетът на завода е до 5000 автомобила годишно.

Aurus е първата руска марка луксозни автомобили, които са разработени от НАМИ. Специалните версии на лимузината вече се използват от Федералната служба за охрана и с тях пътуват президентът и премиерът на Русия. Основният акционер в компанията е НАМИ, притежаващ 63.5% от акциите, 36 на сто се държат от Фонда за отбрана, сигурност и развитие на Обединените арабски емирства Tawazun, а останалите 0.5% от капитала е собственост на руската компания Sollers (по-рано известна с името „Северстал-Ауто“), която е собственик на автомобилния производител УАЗ и заводът за бензинови двигатели ЗМЗ. Отделно Sollers е част от смесени дружества с Ford, Mazda и Isuzu, които произвеждат модели от трите марки в Русия. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща