НАЧАЛО » българия

Малките фирми от слънчевия сектор се оплакаха от ниски преференциални цени. От КЕВР не са съгласни с възраженията

Заради масово изкупуване на порутени къщи и изграждане на фотоволтаици, които не са за собствено потребление, а чрез тях се прави бизнес страната ни може да бъде санкционирана

fb
3E news
fb
03-06-2021 01:06:50
fb

Оскъпяване на слънчевите модули и елементи за фотоволтаичните централи, на метали и кабели, както и по-високите транспортни разходи не са взети предвид в доклада на работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Около това становище се обединиха представители на слънчевия сектор в България и по-точно малките компании, които се занимават, както с доставка на оборудване, така и с изграждане на фотоволтаични централи от 5 до 30 киловата по време на заседанието, на което бе обсъден доклада за преференциалните цени за сектора.  

Формулата е спазена и пазарните цени са коректно отразени, но имаме забележки относно преференциалните цени за малките фотоволтаични централи от 5 и 30 киловата и имаме предложение, тъй като тенденцията през последните 2-3 месеца е в посока на повишение, каза Меглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация. Предложението на асоциацията, базирано на доклад на агенция Блумбърг, е преразглеждане на доклада от работната група и повишение на преференциалните цени за този тип централи, станя асно от думите й. Тя постави и въпроса за разширяване на постановката за изграждане на фотоволтаични мощности и в не урбанизирани територии, например вилните зони извън градовете. 

Малинка Нколова от Българската соларна асоциация също обърна внимание на поскъпването на модулите и слънчевите елементи. Зад това становище застана и Слави Рангелов от Грийн Енерджи, според който цената на соларните панели и оборудване, както и транспортните разходи в доклада на работната група са подценени. 
Георги Стефанов от WWF от своя страна, след като се позова на визията на Европа за позеленяване заяви, че решението на КЕВР е крачка назад, отстъпление от европейските цели (Зелена сделка и декарбонизация), а с действията си регулатора ограничава възможностите за развитието на ВЕИ в България.

Румен Михалов от компанията Нетекс също се присъедини към възраженията на представителите на малкия фотоволтаичен бизнес. Той обърна внимание, че единият от документите, на който е позовават от КЕВР (докладът на немския институт Фраунхофер) е отпреди 9 месеца, а цените се определят за година напред. Възражения отправи и Веселин Тодоров от Валмарк консултинг, според който модела на КЕВР „ще доведе до отлив на инвестиции“. Оплаквания имаше и за инвестиционните и експлоатационни разходи.

Меглена Стоилова от Българска ветроенергийна асоциация от своя страна поиска работната група в частта за вятърните мощности да провери дали не е допусната техническа грешка. Несъгласие с преференциалните цени изрази и производителят на боимаса Николай Ялъмов от Еко Енерджи. Той заяви, че след решението на КЕВР ще го обжалва в съда. 

Председателят на работната група Пламен Младеновски обаче бе категоричен, че грешки в доклада на работната група няма. По-конкретно той отговори на представителите на фотоволтаичния сектор, тъй като оттам постъпиха и масовите възражения. 

„Ще започна с възраженията на доставчици на оборудване.

Направи ли ви впечатление едно нещо ? Всички говореха колко се вдигнал метала, колко това, колко онова, колко транспортните разходи. Но някой каза ли колко точно е инвестицията? Колко точно са инвестиционните разходи и къде е грешката в модела? Няма такава, защото аз съм проверил най-малко 100 производители. Напишете „изграждане на фотоволтаична централа от 30 киловата в Гугъл“. На повечето сайтове пише – КЕВР е определила изграждане на фотоволтаична централа за толкова, но ние ще вия дадем за толкова – 30 хил. лв. Дори определената 48 хил. лв. с 800 лв. на киловат – дори и тези инвестиционни разходи са надценени“, категоричен бе Младеновски, позовавайки се на лична проверка. 

“Всички говорят как се е оскъпило, за да може да продължава тази тенденция едни хитреци да си купуват изоставени къщи в селата и да строят централи. 
Господин Стефанов (Георги Стефанов, WWF) говори за глобалните тенденции, за европейските цели и т.н. Всички неща за зелена енергия, за децентрализация се изкривяват през един нездрав икономически интерес, който отвращава хората от Зелената сделка“, каза Младеновски. Като пример какво може да последва той посочи отдръпването на обществото заради високите преференциални цени през 2008-2012 г., които доведоха до настройване на срещу ВЕИ-та в България. 

„Сега пак наблюдаваме едно желание за похабяване на обществен ресурс, а именно пак чрез нереално високи преференциални цени. Идеята за изграждане на малки фотоволтаични централи е енергията да се потребява там, където се произвежда. Какво се получава на практика? Тъй като в градските райони, където се потребява (енергията от тези мощности) имотите са скъпи, а порутените паднали къщи са евтини, сега пренасочваме енергията да се произвежда там, където реално няма товар и не се потребява. Това нещо смятам, че няма да спре с така определените от нас 160 лв. преференциална цена, но поне ще забави, или няма да предизвика такъв голям интерес, тъй като в момента….Всички говорят за изграждане на 30-киловатови (фотоволтаични) централи”. 

„На мен всеки ми се обажда, пита. Всеки говори какво е купил. Фризьори, адвокати, какви ли не само с това се занимават в момента“, вметна председателят на работната група към КЕВР. 

Той бе категоричен: „Инвестицията се изплаща за 5 години при сегашните нива на преференциална цена“. 

Младеновски обаче подчерта, че тази преференциална цена е на практика държавна помощ. 

„Тук трябва да сме много внимателни, тъй като преференциалната цена представлява държавна помощ. Има много строги изисквания на ЕК, относно държавните помощи. Те са разписано много подробно в Насоките за предоставяне на държавна помощ. Там е изрично посочено, че всяка една държавна помощ се предоставя до размера на разумната норма на възвръщаемост. Мислите ли, че е разумна норма на възвръщаемост проект, при който инвестицията се изплаща на 5-та година? Не. Не е. И ние рискуваме процедура, въпреки че ЕК подкрепя развитието на Зелената сделка. Ние рискуваме процедура за неправомерна държавна помощ. Тоест такава държавна помощ, която осигурява свръхпечалба. Няма законен бизнес в България, който възвръща инвестицията на 5-та година, ако трябва да сме честни. Така че, хубаво възразяват, но нека посочат колко са реалните инвестиции спрямо заложените в цените. Това не го чухме от нито един от участниците“, каза Младеновски.

Той се съгласи, че има повишение на ценовите нива, но изрази резерви за транспортните разходи, които по думите му ще се нормализират в рамките на няколко месеца. 

В допълнение председателят на работната група посочи и интерес и заявки пред ЕСО за 1000 МВт работа на централи на свободния пазар за тази година. „Бизнес плановете на тези централи са при 100 лв. за МВтч  и без осигурен РРА (т.е. договор за дългосрочно изкупуване). Ние определяме цена с 60 % по-висока от тази и осигурен РРА за 15 години, което един разумен инвеститор ( не говоря за случайните, които изкупуват къщи, с цел бързо печалбарство) ще оцени.

В допълнение Младеновски определи като некоректно и сравняването с цената на свободния пазар не е коректна, тъй като малките централи на практика се ползват с преференции, заради предимството да бъдат изграждани и да служат за собствено потребление.  

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов изрази подкрепа на становището на работната група и съответно на изказваното от Младеновски. 

Юрисконсултът на КЕВР Ремзи Осман от своя страна направи предложение по повод констатираното от Младеновски при формирането на новото Народно събрание то да бъде незабавно уведомено за пропуските в законодателството и отстраняването на подобни практики за строителство на фотоволтаични централи. 

„От една страна задължаваме ЕРТ-та да ги присъединяват (малките ВЕИ-та, в частност фотоволтаични централи). От друга страна една група искат да заобиколят закона, изкупувайки масово сгради. Изобщо не става въпрос за собствено потребление и ние го знаем“, каза той. По думите му в един момент, така както се дават указания на ЕРП-та ще се наложи да реагират и на ответната страна и да отказват присъединяване. „Това не може да продължава“, категоричен бе Ремзи Осман, като предложи своевременно информиране на следващото Народно събрания и отстраняване на празнотите в законодателството конкретно за такива случаи. 

Председателят на КЕВР, както и юристът на регулатора изразиха притеснение, че ако тази ситуация бъде констатирана от европейските институции срещу страната ни ще бъдат предприети санкции.

Становищата по доклада на работната група за преференциалните цени във ВЕИ-сектора могат да бъдат предоставени на КЕВР в 14-дневен срок. Регулаторът ще се произнесе след закритото заседание на 1 юли тази година. 

Още по темата: КЕВР ще обсъди доклада за преференциалните цени на електроенергията от ВЕИ
 

КЕВР
Българска фотоволтаична асоциация
Българска ветроенергийна асоциация
Българска соларна асоциация
фотоволтаици
По статията работи:

Маринела Арабаджиева