НАЧАЛО » анализи

Слънчевата енергетика на ЕС се е увеличила с 18,7 ГВт през тази година или с 11 процента - до 137,2 ГВт

fb
3E news
fb
25-12-2020 08:12:08

Европейският пазар на фотоволтаична слънчева енергия (на ЕС-27) ще нарасне през тази година с 11 % и обемът му ще достигне 18,7 ГВт нови инсталации. Това е най-добрият резултат от 2011 година и втори за цялата история. Това се казва в публикувания нов доклад на Solar Power Europe с прогноза за развитие на сектора на територията на Европейския съюз (EU Market Outlook за периода 2020 – 2024 години.

Генералният директор на Solar Power Europe, Walburga  Hemetsberger отбелязва, че независимо от трудната година за всички сектори, слънчевата енергетика не само е нараснала, но е и процъфтяла. „Това беше трудна година за всички сектори, затова е много приятно, че завършваме 2020 година с такива очевидни успехи в слънчевата енергетика. Независимо от влиянието на COVID-19, слънчевата енергетика, не само нарасна, но и процъфтява, доказвайки, че това е устойчива, предсказуема и безопасна технология там, където други източници на енергия не работят. Сега Европа се намира на пътя на това да стане първият неутрален континент на света и слънчевата енергетика ще помогне за постигането на тази цел, не само осигурявайки възобновяема и гъвкава енергия, но също така създава милиони работни места и осигурява справедлив енергиен преход за всички европейци“.

Към края на 2020 година, установената мощност на европейската слънчева енергетика ще достигне 137,2 ГВт, смятат от  Solar Power Europe.

Най-голям пазар на Европа отново е Германия, където през 2020 г. са въведени по предварителни данни 4,8 ГВт фотоволтаични централи. След нея се нарежда Нидерландия, която е добавила 2,8 ГВт.

Испания, която е била лидер на пазара през миналата година е изградила 2,6 ГВт, от които почти 1,5 ГВт са били построени на базата на преки договори за покупко-продажба на енергия (PPA), тоест извън рамката на системата за държавна подкрепа  и развитие на ВЕИ.

Полша е изградила рекордните 2,2 ГВт, а сред водещата петорка се нарежда и Франция, която е добавила 945 МВт, като мощността на слънчевите й централи надхвърля 10 ГВт.

Асоциацията прогнозира, че през 2021 година в Европа ще бъдат построени 22,4 ГВт слънчеви електроцентрали, а през 2022 година – 27,4 ГВт. Очакването за 2023 година е за слънчеви мощности от порядъка на 30,8 ГВт, а за 2024 година – 35 ГВт.

Това ще доведе до обща установена мощност на фотоволтаичните слънчеви централи до 252 ГВт към края на разглеждания период (според централния сценарий. Сценариите, които разглежда о SolarPower Europe са три).

„Устойчивият ръст на слънчевата енергетика в Европа се обуславя не само от икономическата й конкурентоспособност, но и от нейната мащабируемост и иновативност. Освен инсталации по покривите, технологиите, разработвани в Европа, такива като интегрирани фотоволтаични системи и Agri-PV, означава, че слънчевата енергетика може да се разгърне при всякакви условия и на различни места. Технологиите и потенциала са налице, сега е необходимо държавите членки на ЕС да увеличат своите цеви в областта на енергетиката и климата и да гледат на евтината и интензивна слънчева енергетика като на решение за постигането на тези цели“, отбелязва от своя страна Aurelie Beauvais, заместник-директор на  SolarPower Europe.

Пълният доклад може да бъде прочетен на: https://www.solarpowereurope.org/wp-content/uploads/2020/12/3520-SPE-EMO-2020-report-11-mr.pdf?cf_id=22902

Solar Power Europe
слънчева енергетика
слънчеви електроцентрали
По статията работи:

3E news