НАЧАЛО » анализи

Русия губи милиарди от кризата със замърсяването с нефтопровода Дружба

fb
3E news
fb
21-05-2019 10:00:00
fb

От 20 април близо 5 милиона тона руски суров петрол за Европа са заседнали в насочен на Запад тръбопроводи. Потокът от суров петрол се суспендира поради високите нива на замърсяване с органохлорид, химикал, използван за улесняване на добива на тежък петрол. Замърсителят - органичен хлорид - който изважда от строя оборудването на рафинерия, ако не се използва правилно - се предполага, че произхожда от частна рафинерия Николаева - в руската област Самара по поречието на Волга.

 

Замърсеният петрол се e транспортирал по тръбопровода „Дружба“, който се отличава с впечатляващ капацитет от 1 милион барела дневно, или 1% от общото търсене на суров петрол. Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия и в резултат на кризата, европейските покупки на петрол паднаха с до 10% - около 1 милион барела дневно. Това е значителен финансов удар за Москва.

 

Русия губи половин милиард долара дневно от печалбите си в петролната индустрия - приходите, от които страната отчаяно се нуждае в ситуацията на ограничения от санкции на САЩ и години на анемичен икономически растеж. За влошаването на ситуацията допринесе и Transneft, руската държавна компания, която притежава замърсения участък от газопровода, като не публикува официално изявление относно инцидента, докато кризата не настъпи на 11-ия ден. Все още не е ясно дали замърсяването е резултат от небрежност или саботаж, но във вторник, 7 май, имаше няколко арестувани.

 

Средствата, мотивът, възможността

 

В изявление на 7 май на заседание на правителството, руският министър на енергетиката Александър Новак заяви: "Разследването разкри група от компании, които стандартно са прехвърлили петрол, използващ хлорорганични съединения в количества, надвишаващи нормата. Документите за проверка вече бяха предадени на прокуратурата… четирима души бяха задържани и поставени в затвора с решение на съда.

 

Тежкото превишаване на нормите за органичен хлорид в тръбопровода е опасно не само за рафиниращото оборудване, но и за хората: когато е изложено на високи температури, съединението създава отровен хлорен газ, много подобен на използвания на бойните полета на Първата световна война.

 

Скандалът с Николаевската нефтена рафинерия е типичен пример за руската енергийна корупция. Въпросната рафинерия е построена набързо през 2017 г. и е частна собственост на известен руски петролен бизнесмен Роман Трушев, с двойно руско-малтийско гражданство. Под натиска на руските банки Трушев продава собствеността на завода и се отказва от всички лични и бизнес връзки с рафинерията през 2018 г.

 

Но говорейки с медиите, Трушев разказва, че „от края на 2018 г. не съм имал никаква връзка с активите в Самара. Никога не съм бил собственик на пункта за достъп до тръбопровода. Има друг собственик. Metapron GmbH, която също не е моя компания. Разбирам тези опити да се намерят обяснения и винаги има и винаги ще има слухове. Но в Самара няма никаква следа от мен!”

 

Руският медиен наблюдател сайта Meduza съобщи, че ръководителят на Transneft е казал на Владимир Путин, че замърсяването е умишлено извършено от частна компания в област Самара. Разследването на Meduza разкри, че „възелът, точката, от която се вкарва добития петрол в руската държавна тръбопроводна система, завършва, води към и не само към частна собственост, но и към собственост на чужди граждани“. Тези чужди граждани са Ilse Rosin и Eduard Rosin, които са добили собственост на възела през ноември чрез дружество с ограничена отговорност, наречено Metapron GmbH, регистрирано в Германия. Подобно на дните на диктатора Йосиф Сталин, руските медии и държавата са обсебени от мания за шпиони и саботьори.

 

Аварията не можеше да дойде в по-лошо време за Москва. Нейният икономически растеж е отрицателен през 2014—2017 г. и остава анемичен през 2018 г. Дори и възстановените цени на петрола от 2008 г. насам, руската икономика не успя да се справи. Политическото недоволство сега е осезаемо .

 

Ако тайната на замърсяването бъде разрешена бързо и прозрачно, статутът на Русия като основен европейски доставчик на петрол ще остане почти непокътнат. Но все повече инциденти и аварии, които спират доставките, ще доведат до масивни икономически последствия и политически затруднения за Кремъл.

Ariel Cohen, forbes.com

 

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Център за изследване на Балкански и черноморски регион

По статията работи:

Маринела Арабаджиева