Беземисионните климатични цели на света са обещаващи, но при повечето липсва конкретика

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1238
article picture alt description

Нов глобален преглед на целите за беземисионна икономика, обхващащи 200 държави, 1000 града и всички компании на Forbes Global 2000, установи, че въпреки че приемането на „нетните нулеви цели“ е широко разпространено. Но при много компании реално нямат създадени краткосрочни климатични амбиции, което води до манипулации при зелените инвестиции и измама на пазара.

Докладът на звеното за енергийно и климатично разузнаване (ECIU) и Oxford Net Zero установява, че от над 4 000 обекта, които са изследвали, 769 (19%) са установили цели за беземисионно производство. Това обхваща 61% от общите емисии, 86% от БВП и 56% от световното население, предаде Renew Economy.

Въпреки това от тези конкретни нулеви цели само 60% са поставили междинни цели, а 44% са публикували план за постигането им. „Понеже #NetZero всее още е в зародиш, вероятно са тези цифри са прилични - но също така те показват, че има начин да се направи“, каза основателят на ECIU Ричард Блек.

„Въпреки че бързото възприемане на беземисионната икономика е обнадеждаващо, ние се нуждаем от много повече яснота при участниците и как планират да стигнат до целта. Особено важно е участниците да изяснят своя подход към компенсиращите механизми“. Каза друг съавтор, д-р Томас Хейл от Правителственото училище Блаватник, Оксфордски университет.

Уебсайтът на групата предупреждава, че задаването и забравянето на нулеви нулеви цели може да доведе до екологични манипулации на зеления пазар.

„Беземисионната икономика само ще постигнат целта за глобално затопляне от 1,5 ° C само ако плановете са стабилни и изпълнени бързо.  Неуспехът да се постигне тази ангажираност на целите, съчетана с добро управление и прозрачност може да остави компаниите и правителствата отворени към твърденията за манипулации при постигането на зелените цели (greenwashing)“, смятат авторите на изследването.

„Държавите, които все още не са определили своите беземисионни цели до средата на века, като Австралия, Русия и държавите от Персийския залив, трябва да го направят, включително чрез публикуване на дългосрочна стратегия, както се изисква в Парижкото споразумение“.

Австралийският премиер Скот Морисън наскоро изрази „своето предпочитание“ за постигане на безвъглеродна икономика преди 2050 г., но не все още не е изготвен план.

Броят на държавите в света, които са поставили подобни климатични цели, но все още не са предприели никакви политики за тяхното реализиране, е голям. Тези нови данни показват, че ако Морисън трябва да определи дата за беземисионна енергетика до 2050 г., ще е необходим много силен контрол, за да се гарантира, че политиките са били съобразени с тази цел.

Що се отнася до компаниите, докладът установява, че само 27% от компаниите са си поставили цели, които включват пълния набор от емисии, включително тези от производствени продукти и тези от използването на стоките.

Докладът бе публикуван, след нов коментар по темата от група учени, публикуван в научното списание Nature, където се подчертават редица въпроси за оценка на качеството на нулевите нетни цели. Експертите предлагат да се подобри фокусът върху обхвата (като например кои парникови газове се разглеждат), справедливостта (като последиците, ако светът приеме целта) както и наличието и качеството на планове за тяхното изпълнение (или пътна карта). Както в „Nature“, така и в новия доклад на ECIU се подчертава прекомерното разчитане на „компенсации“ и премахване на въглерод вместо бързото, краткосрочно намаляване на емисиите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща