Урсула фон дер Лайен: Искам до 2050 г. Европа да стане първият неутрален по отношение на климата континент в света

Всъпително слово пред Европейския парламент

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
2966
article picture alt description

Преди точно 40 години бе избрана първата жена председател на Европейския парламент, Симон Вейл, като тя представи своята визия за по-единна и справедлива Европа.

Благодарение на нея и на всички други легендарни европейски личности аз Ви представям днес моята визия за Европа.

Сега, 40 години по-късно, мога да кажа с голяма гордост: най-накрая една жена е кандидат за председател на Европейската комисия.

Аз съм такава благодарение на всички мъже и жени, които разбиха бариерите и приетите порядки. Аз съм такава благодарение на всички мъже и жени, които построиха Европа на мира, Европа на единството, Европа на ценностите.

 

Тази вяра в Европа ме е водила през целия ми живот и цялата ми кариера — като майка, като лекар и като жена политик.

Смелостта и дръзновението на пионери като Симон Вейл заемат централно място в моята визия за Европа.

Такъв ще бъде и духът, който ще води Европейската комисия, на която възнамерявам да бъда председател.

 

 

Господин председател,

госпожи и господа депутати,

 

Основоположниците и основоположничките на Европа издигнаха от развалините и пепелта на двете световни войни величествено творение — мира.

 

Силен единен пазар, свободни от граници търговия, пътувания, изследвания и работа. Днес между Рига и Лимасол, между Атина и Лисабон живеят в благоденствие и свобода 500 милиона европейки и европейци.

 

Поколението на децата ми не може да си представи да живееш, без да се чувстваш у дома си в Европа. Когато се раждаше това щастливо поколение, ние, по-възрастните, също смятахме, че така ще бъде винаги.

 

Днес на всички е ясно, че трябва отново да се изправим и да се борим за нашата Европа. Целият свят е изправен пред предизвикателството да се справи с разрушителни тенденции, които не отминават и Европа.

 

Демографските промени, глобализацията на световната икономика, шеметната цифровизация на работната ни среда и, разбира се, изменението на климата. Нито една от тези гигантски тенденции на развитие не е нова, защото те бяха отдавна предсказани от науката. Новото е, че днес ние, като гражданки и граждани на Европа, независимо в коя държава живеем, можем да изпитаме и да усетим конкретно въздействието им.

Било то финландски производители на пшеница, засегнати от тежко засушаване, или смъртоносна гореща вълна във Франция: ние сме конкретно засегнати от изменението на климата. Било то пенсионерка в Ирландия, която трябва да се справи с онлайн банкирането, или работник в Полша, който след 20 години работа трябва да разшири уменията си, за да запази въобще работата си: ние сме конкретно засегнати от цифровизацията. Или пък има региони в Европа, в които трябва да бъдат затворени училища, болници или предприятия: ние сме конкретно засегнати от демографските промени.

***

Всичко това оставя у хората чувството, че губят контрол, че се разхлабват връзките в нашите общности. Никое от тези предизвикателства няма да изчезне. Съществуват обаче различни начини за реагиране на тези тенденции. Някои се насочват към авторитарни режими, някои купуват своето влияние в световен мащаб и създават зависимости чрез инвестиции в пристанища и пътища. Други се обръщат към протекционизма.

Нито един от тези варианти не е за нас. Ние искаме многостранно сътрудничество, искаме справедлива търговия, защитаваме основания на правила ред, защото знаем, че така е по-добре за всички ни. Трябва да го направим по европейския начин. Ако искаме обаче да следваме европейския път, трябва първо да преоткрием нашето единство. Ако сме единни отвътре, никой няма да ни раздели отвън.

Ако отстраним това, което ни дели, можем да превърнем днешните предизвикателства в утрешните възможности.

 

Европейски съюз, който има по-големи стремежи

 

Нашето най-належащо предизвикателство е поддържането на планетата в „добро здраве“. Това е най-голямата отговорност и възможност на нашето време. Искам до 2050 г. Европа да стане първият неутрален по отношение на климата континент в света. За да постигнем това, трябва да направим смели стъпки заедно. Нашата настояща цел за намаляване на емисиите с 40 % до 2030 г. не е достатъчна.

 

Трябва да отидем по-далеч. Трябва да се стремим към повече. Необходим е двуетапен подход, за да се намалят емисиите на CO2 до 2030 г. с 50 %, та даже и с 55 %. ЕС ще поведе международни преговори за повишаване на амбициите на другите големи икономики до 2021 г. Тъй като за постигането на реално въздействие не само трябва да сме амбициозни у дома си, а светът трябва да напредва в синхрон.

 

За осъществяването на това ще предложа през първите 100 дни от мандата ми „Зелена сделка за Европа“. Ще предложа първия по рода си европейски закон за изменението на климата, който ще придаде законов характер на целта за 2050 г.

 

Тези пораснали амбиции ще се нуждаят от инвестиции в голям мащаб. Само публичните средства няма да стигнат. Ще предложа план за инвестиции за устойчива Европа и превръщането на части от Европейската инвестиционна банка в банка за климата. Това ще отключи 1 трилион евро инвестиции през следващото десетилетие.

Това означава промяна. Ще трябва да дадем принос всички ние, както и всеки сектор — от въздухоплаването и морския транспорт до начина, по който всеки от нас пътува и живее. Емисиите трябва да имат цена, която променя нашето поведение. В допълнение на тази работа и за да се гарантира, че нашите предприятия могат да се конкурират при равни условия, ще въведа гранична такса за въглеродните емисии с цел да се избегне изместването на въглеродни емисии.

 

И все пак това, което е добро за нашата планета, трябва да е добро и за нашите хора и региони. Известно ми е, разбира се, значението на кохезионните фондове. Имаме обаче по-големи потребности. Нуждаем се от справедлив преход за всички. Не всички наши региони са в една и съща изходна позиция — всички ние обаче споделяме една и съща цел. Ето защо ще предложа фонд за справедлив преход в подкрепа на най-засегнатите.

Това е европейският начин: ние сме амбициозни. Ние не забравяме никого. И ние предлагаме перспективи. Ако искаме да успеем с този амбициозен план, се нуждаем от силна икономика. Защото това, което искаме да изразходваме, трябва, на първо място, да го заработим.

За тази цел е необходимо да укрепим гръбнака на нашите икономики: малките и средните предприятия. Те са иновативни, те са предприемчиви, те са гъвкави и динамични, те създават работни места, те осигуряват професионално обучение за нашите младежи. Но те могат да направят всичко това само ако имат достъп до капитал навсякъде в този огромен единен пазар. Нека премахнем всички бариери. Нека отворим вратата Нека завършим окончателно съюза на капиталовите пазари. Нашите МСП заслужават това.

Също така трябва да работим в рамките на Пакта за стабилност и растеж. Когато са необходими инвестиции и реформи, трябва да гарантираме, че те могат да бъдат направени. Трябва да използваме всички възможности за гъвкавост, допускани от правилата. Гордеем се с нашата икономика. Искаме да я направим по-силна.

Съществува обаче и ясна и проста логика. Не хората обслужват икономиката. Икономиката обслужва хората. В нашата социална пазарна икономика трябва да помирим пазара със социалната икономика. Ето защо ще пренасоча нашия европейския семестър, за да гарантирам, че продължаваме да се движим по план спрямо нашите цели за устойчиво развитие.

Също така ще се застъпвам за справедливи данъци — било то за традиционните индустрии, или за цифровите предприятия. Не е проблем, когато технологичните гиганти реализират огромни печалби в Европа, защото ние сме отворен пазар и ни харесва конкуренцията. Щом реализират тези печалби обаче, като се възползват от нашата образователна система, нашите работници, инфраструктура и социална сигурност, не е приемливо, че не плащат почти никакви данъци, понеже „надхитряват“ нашата данъчна система. Ако искат да се възползват, те трябва да поемат част от тежестта.

 

Максимално оползотворяване на потенциала на Европа

 

Уважаеми членове на Европейския парламент,

 

Европейският начин е също така свързан с използването на целия наш потенциал: нашите хора, нашите таланти, нашето многообразие. Той е свързан със създаването на по-справедлив и по-равнопоставен Съюз. Това ще ме мотивира през всичките дни на мандата ми — така, както и през цялата ми кариера.

 

Изминахме дълъг път, откакто бях министър по въпросите на семейството и трябваше да се борим за въвеждане на заплащане на родителите или достъп до грижи за семействата. Борбата за справедливост обаче никога не спира. Все още въобще не е лесно за някои трудови семейства да свързват двата края в Европа. Искам да гарантирам, че трудът се заплаща. В социалната пазарна икономика всеки, който работи на пълно работно време, следва да получава минимална заплата, осигуряваща достоен живот. Ето защо ще разработим рамка, която естествено ще бъде съобразена с различните пазари на труда. Мисля все пак, че оптималният вариант би бил да имаме колективно договаряне между работодателските организации и профсъюзите, защото те определят минималната заплата според възможностите на отрасъла или региона. Разбира се, наясно съм, че има различни модели, но ние трябва да създадем рамка. Искам също по-добра защита за онези, които губят работата си, когато нашата икономика изпадне в затруднение. Европейска презастрахователна схема за обезщетения при безработица ще подкрепя нашите икономики и нашите хора по време на външни сътресения. Естествено налице са националните системи за осигуряване за безработица, но в Европа има нужда от презастрахователна схема в случай на тежки външни сътресения.

 

Също така искам повече равенство и справедливост за нашите млади хора. Младежката безработица в Европа е 14.2 % , но варира от 5 до цели 40 % в някои държави. Не можем да приемем това. Младите хора имат стремежи, те искат да работят, те искат да имат бъдеще — наша е задачата те да могат да постигнат това. Ето защо ще следя за това инициативата „Гаранция за младежта“, която стартирах, когато бях министър на труда в нашия Съвет, да функционира по най-добрия начин във всяка държава членка. Подкрепям също идеята на Европейския парламент да се утрои бюджетът за програмата „Еразъм+“ в следващия дългосрочен бюджет.

 

Трябва да се грижим за най-уязвимите: нашите деца. Трябва да се борим срещу бедността. Като майка на седем деца знам какво решаващо значение има за целия им живот, когато децата имат достъп до образование, спорт, музика, здравословна храна и среда на обич. Нуждаем се от „Гаранция за детето“, за да гарантираме, че всяко дете в Европа, изложено на риск от бедност или социално изключване, има достъп до най-основните права, като здравеопазване и образование. Това ще им предостави повече възможности и е изключително ползотворно, ако ги подкрепяме, докато са на ранна възраст. Това е част от моя план за действие за превръщането на нашия стълб на социалните права в действителност.

В това отношение ще започна от „моята къща“, като дам пример: ще гарантирам пълно равенство между половете в моя колегиум на членовете на Комисията. Ако държавите членки не предложат достатъчно жени комисари, няма да се поколебая да поискам нови имена. От 1958 г. насам е имало 183 комисари. Само 35 от тях са били жени. Това е по-малко от 20 %. Ние представляваме половината от нашето население. Искаме нашия справедлив дял. Също така трябва да говорим открито относно насилието срещу жени. Ако всяка пета жена вече е била жертва на физическо или сексуално насилие в Европейския съюз, а 55 % от жените са били подложени на сексуален тормоз, това очевидно не е само проблем на жените. Ще предложа насилието над жени да бъде добавено в списъка на ЕС на престъпленията, определени в Договора. Също така Европейският съюз трябва да се присъедини към Истанбулската конвенция.

Убедена съм: ако отстраним различията между нас, ще станем по-силни като Съюз.

 

Защита на европейските ценности

 

Уважаеми членове на Европейския парламент,

Люлката на нашата европейска цивилизация са гръцката философия и римското право. Нашият европейски континент премина през най-мрачния си период, когато бяхме управлявани от диктатори и върховенството на закона бе премахнато. Векове наред европейците са се борили непрестанно за своите свобода и независимост.

Върховенството на закона е най-добрият ни инструмент за защита на тези свободи и за закрила на най-уязвимите в нашия Съюз. Ето защо не може да има компромис по отношение на зачитането на върховенството на закона. Никога няма и да има. Ще гарантирам, че използваме целия набор от инструменти, с които разполагаме на европейско равнище. Освен това напълно подкрепям създаването на механизъм за върховенството на закона, обхващащ целия ЕС. Следва да бъде ясно: новият инструмент не е алтернатива на съществуващите инструменти, а е в допълнение към тях.

 

Комисията ще бъде винаги независим пазител на Договорите. Темида е сляпа — тя ще защитава върховенството на закона винаги когато то е нападнато.

***

Уважаеми членове на Европейския парламент,

Върховенството на закона е универсално. То важи за всички. През последните пет години над 17 000 души се удавиха в Средиземно море, което се превърна в една от най-смъртоносните граници в света. В морето спасяването на човешкия живот е дълг, а в нашите договори и конвенции се съдържа законовото и морално задължение за зачитане на достойнството на всяко човешко същество.

Европейският съюз може и трябва да защитава тези ценности. Европейският съюз се нуждае от хуманни граници. Трябва да спасяваме, но това само по себе си не е достатъчно. Трябва да намалим незаконната миграция, да се борим с контрабандистите и трафикантите на хора — това е организирана престъпност, да запазим правото на убежище и да подобрим положението на бежанците, например чрез хуманитарни коридори и тясно сътрудничество с ВКБООН. Нуждаем се от съпричастност и решителни действия.

Съзнавам колко трудни и разединяващи са дискусиите по този въпрос. Необходимо е да отговорим на основателните опасения на мнозина и да помислим как можем да преодолеем различията си. Аз ще предложа нов пакт за миграцията и убежището, който предвижда възобновяване на реформата на Регламента „Дъблин“.

Векове наред европейците са се борили непрестанно за своите свобода и независимост.

Ето защо не може да има компромис по отношение на зачитането на върховенството на закона. Никога няма и да има.

Това ще ни даде възможност да се върнем към пълноценно функциониращо Шенгенско пространство на свободното движение, което е основен фактор за нашите просперитет, сигурност и свободи. Централен елемент в тази амбиция е засилената роля на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Трябва да достигнем постоянен корпус от 10 000 гранични служители на Frontex не през 2027 г., а много по-рано — не по-късно от 2024 г.

Трябва да модернизираме системата ни за предоставяне на убежище. Една обща европейска система за убежище трябва да бъде точно това — обща. Външните ни граници могат да бъдат сигурни единствено ако предоставим достатъчно помощ на държавите членки, подложени на най-силен натиск поради това къде се намират на картата.

Нужно е да сме солидарни. Нужно е всички да си помагаме взаимно и да даваме своя принос. Нужен ни е нов начин за споделяне на тежестта. Трябва също да направим предложения за справедливо сътрудничество на държавите на произход и транзитните държави, които са от взаимен интерес. Необходими са дипломация, инвестиции, стабилност и сигурност, така че хората да имат перспектива.

Бих искала да Ви разкажа една история за перспективата. Преди четири години имах възможността да посрещна в дома си и в семейството си 19-годишен бежанец от Сирия. Той не говореше дума немски и бе дълбоко белязан от преживяното в гражданската война и сраженията. Днес, 4 години по-късно, той владее свободно немски, английски и

арабски. Той е общностен лидер през деня, следва професионално обучение, както и учи за диплома за средно образование през нощта. Той е вдъхновение за всички нас. Иска един ден да се завърне у дома си.

 

Отговорен лидер в света

 

Уважаеми членове на Европейския парламент,

Като министър на отбраната съм била много пъти в опустошени от войната области. Никога няма забравя думите на бившия президент на Ирак Масум, който заяви: Искаме да видим повече Европа тук. Светът призовава за повече Европа. Светът се нуждае от повече Европа.

Вярвам, че Европа трябва да има по-силен и по-обединен глас в света, както и че трябва да действа бързо. Ето защо трябва да имаме смелостта да вземаме решения в областта на външната политика с квалифицирано мнозинство. Също така да заставаме единни зад тях.

Крайъгълният камък на нашата колективна отбрана ще бъде винаги НАТО.

Ще запазим трансатлантическите си позиции, но трябва да бъдем с по-силна европейска насоченост.

 

Крайъгълният камък на нашата колективна отбрана ще бъде винаги НАТО. Ще запазим трансатлантическите си позиции, но трябва да бъдем с по-силна европейска насоченост. Ето защо създадохме Европейския съюз за отбрана. Нашата работа за създаването на Европейски съюз на сигурността и отбраната е част от цялостната сигурност. Стабилизирането винаги е свързано с дипломация, помирение и възстановяване.

 

Нашите военни — мъже и жени, работят рамо до рамо с полицейски служители, дипломати и хуманитарни работници, оказващи помощ за развитие. Тези мъже и жени заслужават нашето най-дълбоко уважение и признание за неуморната си служба за Европа.

***

Не мога да говоря за Европа, без да говоря за нашите приятели от Обединеното кралство. За пръв път през 2016 г. държава членка реши да напусне Европейския съюз. Това е сериозно решение. Съжаляваме за него, но го уважаваме. От тогава насам, заедно с настоящото правителство на Обединеното кралство, Европейският съюз работи усилено за уреждане на организираното напускане на Обединеното кралство.

Споразумението за оттегляне, сключено с правителството на Обединеното кралство, предоставя сигурност там, където Брексит породи несигурност: по отношение на запазването на правата на гражданите, както и запазването на мира и стабилността на остров Ирландия. Тези два приоритета са също и мои.

Имам готовност обаче за допълнително удължаване на срока за оттегляне, ако е необходимо повече време при наличие на основателна причина. Във всеки случай Обединеното кралство ще остане наш съюзник, наш партньор и наш приятел.

 

Нов тласък за европейската демокрация

 

Уважаеми членове на Европейския парламент,

 

Когато дойдох в Страсбург преди 13 дни, заявих, че съм дошла, за да Ви слушам. Чух Вашите тревоги, Вашите надежди и Вашите очаквания. Политическите насоки, които ще Ви изпратя днес, отразяват нашите обсъждания. От това, което чух, направих своите заключения и взех своите решения.

 

Първо, искам европейските граждани да играят водеща и активна роля в изграждането на бъдещето на нашия Съюз. Искам те да споделят вижданията си на конференция, посветена на бъдещето на Европа, която да започне през 2020 г. и да продължи две години.

Второ, искам да работим заедно за подобряване на системата на водещите кандидати (Spitzenkandidaten). Необходимо е да направим системата по-видима за по-широк кръг гласоподаватели и да разгледаме въпроса за транснационални листи на изборите за Европейски парламент като допълващ инструмент на европейската демокрация.

И трето — да, аз подкрепям правото на Европейския парламент на законодателна инициатива. Когато тази камара, с мнозинство от своите членове, приеме резолюции с искане Комисията да представи законодателни предложения, поемам ангажимента да бъде изготвен законодателен акт при пълно зачитане на принципите за пропорционалност, субсидиарност и по-добро законотворчество.

Убедена съм, че нашето засилено партньорство ще допринесе допълнително за това да бъде чут гласът на хората.

 

Обещанието на Европа

 

Господин председател,

 

Баща ми е бил на 15 години, когато свършва ужасяващата война, с която моята страна причинява смърт, опустошение, прогонване и разрушение на нашия континент.

Бях европейка, преди да науча по-късно, че съм германка от Долна Саксония.

Ето защо за мен съществува само едно нещо: единението и укрепването на Европа.

Той често разказваше за това на своите деца, на мен и моите 6 братя и сестри. Преди всичко ни разказваше какво означава за него това, че другите държави са ни подали отново ръка и са ни приели пак в кръга на демократичните народи Той бе започнал да работи в Европейската общност за въглища и стомана, като ни каза в началото: Ние отново търгуваме помежду си и когато има търговия, тогава възникват приятелства, а между приятелите няма стрелба.

Той бе началник на кабинета на Фон дер Грьобен в Комисията „Халщайн“, а по-късно генерален директор по въпросите на конкуренцията. Ето защо съм родена в Брюксел и бях европейка, преди да науча по-късно, че съм германка от Долна Саксония. Ето защо за мен съществува само едно нещо: единението и укрепването на Европа.

 

Който желае заедно с мен да укрепва Европа, да я остави да расте и да процъфтява, има в мое лице страстен борец на негова страна. Който желае обаче да отслаби Европа, да я разцепи и да ѝ отнеме нейните ценности, ще открие в мен ожесточена противничка.

Когато баща ми остаря и бе към края на живота си, тогава се промени и това, което разказваше за Европа. Не говореше вече толкова за войната. Той казваше: Европа е като един дълъг брак. Любовта не е по-силна, отколкото през първия ден, но е по-дълбока. Тъй като знаем, че можем да разчитаме един на друг в добри и трудни времена Тъй като знаем, че ние се караме, но можем пак да се помирим. Тъй като не забравяме никога защо сме сключили този съюз.

 

Всички ние в тази зала живеем в Европа, която е пораснала, достигнала е зрялост, станала е силна с население от 500 милиона души. Над 200 милиона участваха в изборите. Тази Европа има влияние. Тя иска да поеме отговорност за себе си и за света.

 

Това не винаги е лесно — аз знам това, често е болезнено и изнурително, но това е нашият най-благороден дълг! Хората искат да видят, че постигаме резултати, напредваме. Младите хора го изискват. Моите деца ми казват с право: не губи време, а прави каквото може да се направи.

 

Аз вече се заех с това. Нуждая се от Вашата помощ и подкрепа. Призовавам и всички европейки и европейци да спомагат за тази цел. Това е най-ценното, което притежаваме. Да живее Европа!

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща