НС на Фолксваген одобри сътрудничество с Форд за производството на електромобили

Икономика / Технологии
Галина Александрова
243
article picture alt description

Надзорният съвет на VW одобри сътрудничеството с Ford за производството на електромобили с автономно шофиране. Утре шефовете на VW и Ford, Херберт Дийс и Джим Хакет, ще дадат подробности за споразумението на специална пресконференция в Ню Йорк, предаде БГНЕС.

Според “Франкфутер алгемайне Цайтунг” този петък ще бъде стресов за главния изпълнителен директор на Фолксваген Херберт Дийс , но може да му донесе и голям успех. Веднага след като надзорниците оповестиха решението си, Дийс заминава за Америка, като в Ню Йорк той ще обсъди детайлите на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Ford Джим Хакет.

Двата автомобилни концерна си сътрудничат от януари в производството на леки търговски превозни средства и пикапи, за да спестят стотици милиони евро. За Фолксваген сътрудничеството е стратегически много важно, се твърди в бизнес средите във Волфсбург. Компанията планира да инвестира до 2022 г. повече от 34 милиарда евро в нови електрически автомобили, автономно шофиране и цифровизация.

“Електрическото сътрудничество” между VW и Ford поставя конкурентите под натиск, пише в. Ханделсблат, особено BMW и Daimler.

Според медийни съобщения Volkswagen предлага на Ford достъп срещу лицензионна такса до своята модулна електрическа система (MEB). Зад този термин се крие платформата, въз основа на която в бъдеще ще се произвеждат повечето електрически автомобили на VW. В нея концернът от Волфсбург вложи милиарди. Част от тях трябва да бъде върната през Ford, пише в. Ханделсблат като се позовава на източници от компанията във Волфсбург.

Преди време главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс определи партньорството с Ford като “отлично от геостратегическа гледна точка”.
Автомобилният концерн от Долна Саксония и Ford обявиха намеренията си за глобално сътрудничество през януари на автомобилното изложение в Детройт./

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща