Китай започва изграждането на първия си малък модулен реактор

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
438
article picture alt description

Китай започна строителство на малък модулен реактор на остров Хайнан, съобщиха от националната ядрена корпорация CNNC. Изграждането му бе планирано за 2017 г., като с проекта страната цели диверсификация в атомния си сектор.

От CNNC отбелязват, че строителството на реактор „Линлун“ 1, който трябва да бъде разположен на площадката на АЕЦ „Чанцзян“, ще е проверка за проектирането, производството, изграждането и експлоатацията на технологията и ще помогне за натрупването на ценен опит. Страната ще разчита на малките модулни реактори за градско отопление и обезсоляване на вода, съобщава агенция Ройтерс.

Амбициозните планове за Китай за строителство на реактори бяха забавени от решението на страната да разчита на по-големите, но все още неизпробвани реактори от „трето поколение“, които са скъпи и изграждането им изисква време.

Така първият в света реактор AP1000, проектиран от американската „Уестингхаус“, със закъснение в графика от над четири години, влезе в експлоатация през 2018 г. в китайската АЕЦ „Санмен“.

На територията на страната миналата година започна да функционира и първият реактор EPR на френската „Арева“. Очаква се до края на 2020 г. Китай да успее да завърши първия реактор с китайски дизайн – „Хуалонг“ 1.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща