Започна зареждането с радиоизотопно гориво на роувъра за мисията на НАСА – Марс 2020

Икономика / България
Георги Велев
247
article picture alt description

Започна зареждането с радиоизотопно гориво на енергийната система на роувъра за мисията Марс 2020 на НАСА. Многоцелевият радиоизотопен термоелектрогенератор (MMRTG) използва топлина от естественото радиоактивно разпадане на плутоний-238 за производство на електроенергия, както и за поддържане на работата на системите на роувъра на определени температури, предаде www.world-nuclear-news.

Калифорнийският институт, който строи и ще управлява дейностите на роувъра, описва MMRTG като „ядрена батерия“, която може да осигурява електроенергия от около 110 вата за космическия кораб в началото на мисията. Излишната топлина от генератора може да помогне за поддържане на топлината на системите за функционирането им в студените условия на космоса и марсианската повърхност.

„Решението да започнем зареждането с гориво на MMRTG е още един важен етап, за да можем да спазим графика за изстрелване на модула през юли 2020 г.“, заяви Томас Зюрбухен, асоцииран администратор на дирекция „Научна мисия на НАСА“.

Роувърът за мисията Марс 2020 трябва да бъде изстрелян през юли 2020 г. от Кейп Канаверал, като се предвижда той да кацне на кратера Езеро през февруари 2021 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща