Държавният департамент на САЩ стартира програма в подкрепа за въвеждане на малки модулни реактори от страните партньори

Енергетика / Технологии
3E news
792
article picture alt description

Държавният департамент на САЩ обяви старт на програмата „Основна инфраструктура за отговорно използване на технологията на малките модулни реактори ( Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST). Като първоначална инвестиция Държавният департамент заделя 5,3 милиона щатски долара в подкрепа на проектите по FIRST.

Програмата е била публикувана по време на срещата на върха по въпросите на климата, организирана наскоро от администрацията на Байдън-Харис.

FIRST е програма за изграждане на капацитет, предназначена за интегриране на стратегически връзки, да подкрепи енергийните иновации и развитието на техническото сътрудничество със страните партньори за изграждане на безопасна и устойчива инфраструктура за ядрена енергетика“, заявяват от Държавния департамент. „Това сътрудничество включва подкрепа за въвеждане на модерни ядрени технологии, включително малки модулни реактори (SMR) в съответствие с концепцията на МААЕ за изпълнението на отговорни програми за ядрена енергия“.  

Предимствата от въвеждането на малки модулни реактори,  според Държавния департамент включват в себе си:

по-ниски разходи, мащабируемост, гъвкавост и възможност за синергия с други източници на чиста енергия, такива като вятъра и слънцето;
обезсоляване на морска вода;

замяна на мощности на въглища, използвани за енергоснабдяване в енерго интензивните сектори;
производство на водород за декарбонизиране на транспорта и другите сектори.

Държавният департамент заявява, че програмата FIRST ще засили доверието в отношенията на САЩ с международните партньори, включително чрез взаимодействието с правителства, индустрия, национални лаборатории и академични институции.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща