Големите петролни компании в региона определят ключовите възможности за растеж на дребно

Предизвикателства на дребно в Европа

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
173
article picture alt description

Нефтената промишленост на ЕС се приспособява към политическите и оперативните предизвикателства, породени от енергийния преход. Големи европейски компании като BP, Shell и TOTAL коригират своите перспективи, за да направят път за бъдещето, което ще включва големи промени в търсенето на продукти и услугите на дребно. В рамките на структурите, препоръчани от стратегията на ЕС за развитието на пазара на алтернативни горива, стартирана през 2014 г., европейските нефтени големи компании са придобили активи за производство на електроенергия и технологии, включително конвенционални и възобновяеми енергийни източници, компании за електроснабдяване и развитие на инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства. По-малките национални фирми, включително OMV, също сключват споразумения с водещи компании за комунални услуги за доставка на захранване за зареждане на EV /Станция за зареждане на електрически превозни средства, известна още като EV зареждане/.

 

14 000 - EV точки за зареждане, които Enel развива

Съюзите на OMV включват споразумения с австрийската комунална компания Verbund, германската EnBW и Ionity, съвместно предприятие между автомобилните производители BMW, Daimler, Ford и Volkswagen. Но зареждането с EV не е единственото ново развитие на инфраструктурата, което се извършва в препълнения европейски сектор на дребно.

 

Развитието на дистрибуцията на втечнен природен газ за трафик на камиони също започва да се развива. Миналия февруари TOTAL в своя презентация на Energy Outlook/Енергийни перспективи до 2040 прогнозира, че природният газ вероятно ще играе значителна роля за намаляването на растежа на търсенето на петрол в транспортния сектор на дълги разстояния, докато търсенето при леки превозни средства все повече ще мигрира към електроенергия. TOTAL очаква до 2040 г. 32% от парка на лекотоварните превозни средства да бъдат електрифицирани.

 

Тези разработки предизвикват операторите на дребно. В географски план обществените станции за зареждане са съсредоточени в северозападна Европа, която може да се похвали с най-голямата концентрация на EV. Съседката на ЕС Норвегия има най-голямото в света навлизане на пазара на електрически автомобили, като над 40 %. от продажбите на нови автомобили вече са електрически. В рамките на ЕС, Германия, Обединеното кралство, Франция и Холандия, които отдавна са водещ пазар за автомобилен пропан-бутан, са най-големите пазари на EV, според Европейската асоциация на автомобилните производители.

 

Зареждане в дома или офиса

Проучване на Европейската федерация за транспорт и околна среда (AISBL) прогнозира, че развитието на обществена инфраструктура за зареждане на електроавтомобили с препоръчителна от ЕС норма от една точка на зареждане на пътя на 10 EV, вероятно ще се разпространи на юг и изток на ЕС през следващия десетилетие, първоначално по основни магистрали. В Италия комуналната компания Enel развива мрежа от 14 000 EV зарядни точки, предимно чрез свое поделение ENEL X. AISBL изчислява, че има около 2500 места за бързо зареждане по основните европейски пътища, докато 95% EV зареждане се извършва в домове или офиси.

 

Разширяването на станциите EV ще е предизвикателство към търговците на петрол, които в момента зависят до голяма степен от комбинация от маржове от традиционните продажби на петролни продукти и продажбите в магазините към бензиностанциите. Директор на компания за търговия на дребно в ЕС казва, че тъй като EV зарядни устройства и LNG за превоз на товари стават все по-често срещани, неговата компания сега "продава всичко: бензин, дизел, пропан-бутан, втечнен природен газ и заряден ток". Ниската цена на инсталацията за зареждане на електроавтомобили,която е оценена на 10 000 евро на зарядно, означава, че изплащането на инсталацията може да бъде много бързо.

 

Междувременно ВПГ за превоз на товари ще изисква разработване на допълнителна малка по мащаб инфраструктура за втечнен природен газ в пристанищата и по тръбопроводите, добавя той. Понастоящем много втечнен природен газ се превозва в цяла Европа от големите терминали за получаване на втечнен природен газ, увеличавайки разходите и поддържайки маржовете на продажбите.

 

Bill Barnes, petroleum-economist

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща