В Русия започна подготовка за изграждане на 4 нови реактора

Енергетика / Технологии
3E news
449
article picture alt description

Дъщерното дружество на „Росатом“ - „Росенергоатом“, обяви, че започва подготвителните дейности за изграждането на четири нови реактора. Два от тях ще са тип ВВЕР-ТОИ и ще са за новата Смоленска АЕЦ, а другите два ще са ВВЕР-1200 и са предназначени за Трети и Четвърти енергоблок на Ленинградската АЕЦ-2.

Изграждането на новите мощности е заложено в общия план за разполагане на електроенергийни съоръжения до 2035 година, одобрен от руското правителство. Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов отбеляза, че и двата типа реактори се строят не само в Русия, но и в чужбина. По думите му се използват „най-модерните постижения и разработки, които отговарят на всички съвременни международни изисквания за безопасност“.

Технически изпълнител и на двата инвестиционни проекта е „Росенергоатом“. Главни проектанти ще са съответно „Атомпроект“ за Ленинградката АЕЦ-2 и „Атоменергопроект“ за Смоленската АЕЦ. За главен конструктор е избрана „Хидропресс“, а научният изследователски център „Курчатов“ ще ръководи частта за ядрената и радиационна безопасност.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща