АББ реализира първата дистанционно управлявана потопяема рибна ферма в Арктическия океан

Нова концепция за отглеждане на сьомга се очаква да подпомогне производството й в Норвегия при засиленото търсене, осигурявайки високи стандарти на безопасност и качество

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
436
article picture alt description

Лидерът в дигиталните технологии АББ спечели договор от Arctic Offshore Farming за захранването на първата дистанционно управлявана подводна офшорна ферма за сьомга в Арктическия океан. АББ ще предостави всеобхватен пакет от своите водещи електрически, автоматизационни, инструментални и телекомуникационни технологии, които осигуряват максимална ефективност и минимално влияние върху околната среда. 

В очакване глобалният пазарен обем на сьомгата да достигне 4.5 милиона тона до 2023 година - според доклад от 2018 г. на Research and Markets, проектът на Arctic Offshore Farming търси начини за отглеждане на риба по по-устойчив начин. Подводните клетки за риба са по-малко податливи на морски въшки, считани за една от причините за спада в производството на сьомга в Норвегия - един от най-големите износители на сьомга в света. Офшорната ферма, разположена извън Тромс в Норвежко море, което е част от Арктическия океан, ще има по-малък отпечатък върху околната среда.

Регионът е по-уязвим на тежки метеорологични условия и вълни от традиционните ферми, разположени във вътрешността на фиордите в региона. За да противодейства на това, АББ осигурява понтонна система за баластна вода, която ще гарантира, че клетките за риба стоят стабилни в суровото Норвежко море. АББ ще проектира също и системи за управление и наблюдение, с всички необходими сензори и автоматизационни технологии, които дават възможност клетките да бъдат управлявани дистанционно. Цялостното решение ще бъде внедрено до края на третото тримесечие на 2020 г.

Фермата ще бъде свързана и към ABB Ability™, междуотрасловото портфолио от дигитални софтуерни продукти на компанията, което събира данни за околната среда, в това число метеорологични условия, океански течения, кислородни нива и температура на морската вода. То ще наблюдава също и pH на различни дълбочини, както и количеството биомаса в клетките.

“Тази уникална концепция е идеалната платформа, чрез която АББ да сподели своята визия за изграждане на устойчиво и ефективно производство на аквакултури”, заяви Кевин Косико, Управител на бизнес линия Енергийна промишленост в АББ. “Автоматизираните рибни клетки ще бъдат управлявани дистанционно от захранващ шлеп, разположен на 400 метра от тях. Това намалява необходимостта от човешка намеса и по този начин намалява потреблението на гориво и електричество, като освен това ще даде възможност и за нови решения за рибните ферми както на брега, така и във водата, с фокус върху благосъстоянието и проследимостта на рибата, и безопасността на храните.”

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща