Русия кани немски компании за участие в проекта за пускането на водородни влакове в Сахалин

Икономика / България
3E news
725
article picture alt description

Държавната корпорация „Росатом“, осъществяваща заедно с партньори проект за пускане на водородни влакове в Сахалин е готова за сътрудничество с немски компании за намиране на технологично решение. Това е съобщил на руско-германския секторен форум президента на „Русатом Оверсиз“ Евгений Пакерманов.

„Не сме затворени за сътрудничество. Тук има много сложни технологични решения, по които бихме се радвали ако имаме немски партньори, немските компании биха ни помогнали в решенията“, е заявил той, цитиран от ТАСС.

РЖД, „Росатом“, „Трансмашхолдинг“ и властите на Сахалинска област подписаха на Източния икономически форум през септември 2019 година споразумение за сътрудничество и взаимодействия по проект за организиране на железопътен транспорт с влакове на водородни горивни клетки. Пакерманов е отбелязал, че към настоящия момент вече практически е готова техническо икономическата обосновка по този проект и в скоро време „Росатом“ разчита  да започне практическото осъществяване.
Работихме задълбочено по технико-икономическия проект, разбираме къде са слабите места, какви решения трябва да се вземат. Мисля, че в скоро време ще пристъпим към практическата реализация. Отново, това е пилотен проект, който ще позволи тази практика да бъде разширена до целия Далечен Изток, ако е успешен, е заявил още той.

По-рано бе съобщено, че пускането на влакове на водородни клетки в рамките на осъществяване на пилотния проект за пускането на водороден транспорт се планира през 2023 година.  

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща