Японският консорциум Mitsui/Jogmec купува от „Новатек“ 10 % от „Арктик СПГ 2“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
499
article picture alt description

„Новатек“ в събота в присъствието на президента на Русия Владимир Путин и премиера на Япония Синдзо Абе подписа договор с японския консорциум Mitsui/Jogmec за продажбата на дял в 10 % в проекта „Арктик СПГ 2“, става ясно от съобщение на руската компания.

„Участието в проекта предвижда придобиване от японските участници в СПГ (втечнен природен газ или ВПГ или LNG) на обем от около 2 млн. тона годишно от „Арктик СПГ 2“ на дългосрочна база. Затварянето на сделката се очаква в скоро време, след получаване на необходимите регулаторни одобрения“, съобщава „Новатек“.

В съобщението за пресата след руско-японските преговори Путин отбеляза, че в съответствие с пописаното споразумение, „инвестициите са почти 3 млрд. долара“, но не уточни дали става въпрос за сумата по сделката или за обема от инвестиции в проекта, уточняват от своя страна руските медии. Те припомнят, че „Новатек“ вече се е договорил за продажба от 40 % в проекта – по 10 % купуват френската Total,  китайските CNPC и CNOOC и 10 % - японският консорциум.

По думите на председателя на компанията Леонид Михелсон всички четири сделки са почти при еднакви условия. Акциите на Total,  китайските CNPC и CNOOC  са за по 2,55 млрд. долара всяка. Част от средствата се плащат веднага, а друга част – след 12 месеца.

Проектът „Арктик СПГ 2“ предвижда строителство на три линии за производство на втечнен природен газ с капацитет от по 6,6 млн. тона годишно всяка или общо 19,8 млн. тона. Инвестициите в проекта се оценяват на 20 – 21 млрд. долара.  Компания „Арктик СПГ 2“ и с лиценз за експорт на втечнен природен газ.

Япония е един от най-големите консуматори на втечнен природен газ. Компаниите Mitsui и Mitsubishi са сред участниците в първи проект за втечнен природен газ в Русия - „Сахалин 2“ и имат интерес от разширяването му. Интересуват се  и от други подобни проекти.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща