Ще строи ли Словения втори атомен реактор ?

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
201
article picture alt description

Очаква се новосъздадената енергийна концепция на Словения да внесе яснота дали ще се изгражда втора атомна електроцентрала в страната, разсейвайки съмненията по отношение на дългосрочните й планове за атомна енергия. В случай, че се заложи на АЕЦ, ще отнеме десетилетие преди съоръжението да започне да произвежда ток, съобщава www. sloveniatimes.com.

В Словения има само една централа - АЕЦ „Кршко“, която се намира на границата с Хърватия и е собственост на двете държави. Централата, която е пусната в експлоатация през 1981 и произвежда 1/3 от електроенергията в Словения, се очаква да бъде затворена през 2043 година.

 

От 15 години се води дебат за това дали да се изгради нова АЕЦ или страната изцяло да се откаже от атомна енергетика.

Словенското инфраструктурно министерство съобщава, че новата енергийна стратегия, както и документите за климатичната политика на страната, изтъкват значимостта на атомната енергетика от гледна точка на няколко фактора.

„Освен че е ниско въглероден източник на енергия, АЕЦ осигурява гарантирана доставка на електроенергия на изгодна цена, като по този начин подкрепя енергийната сигурност на страната“ поясняват от министерството.

Словенската държавна компания GEN Group, която стопанисва АЕЦ „Кршко“, вече е инвестирала 16 милиона евро в различни проучвания за потенциално изграждане на втори енергоблок.

Ако властите решат да строят втори реактор, ще им отнеме пет години да получат разрешение за строителство и поне пет, за да изградят съоръжението.

GEN Group оценява инвестициите за нова централа на 3,5 – 5 милиарда евро в зависимост от технологията и големината на реактора.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща