Чехия даде ход на газопровода, свързващ страната с немския EUGAL

Енергетика / Свят
3E news
645
article picture alt description

Чешката компания NET4GAS съобщи за пускането в експлоатация на 150-километровия газопровод Capacity4Gas, който свързва чешката система от газопроводи с германския EUGAL. Стойността на проекта е 540 милиона евро.

„Компанията NET4GAS информира, че започва експлоатацията на новия 150-километров газопровод под високо налягане, построен в рамките на проекта Capacity4Gas. Успешно беше реализиран вторият и последен етап от Capacity4Gas. Осъществяването на проекта повишава стратегическата роля на Чехия в системата за международен транзит на газ, включително и възможността за бъдещ пренос на енергия получавана от възобновяеми източници“, се казва в съобщението.
Новата газова инфраструктура ще осигури свързването на чешката система от газопроводи с планираните немски терминали за втечнен природен газ (LNG), както и с целия регион на Централна и Източна Европа.

Газопроводът минава от западната част на Чехия, през територията на Пилзен и Устеки, а капацитетът му е за 27,5 млрд. куб м, което е над 90 пъти над обема на най-големият  Lipno reservoir в Чехия и три пъти над общата годишна консумация в страната.  

Немският газопровод Eugal (European Gas Pipeline Link) е предназначен за прием в бъдеще на природен газ от „Северен поток 2“. Първата тръба на EUGAL с капацитет от 30,9 млрд. куб м започна работа на 1 януари 2020 година. По нея временно се транспортира част от газа, постъпващ по първия руско-германски газопровод „Северен поток“.

След пускането в експлоатация на втората тръба, капацитетът на EUGAL ще достигне 55 млрд. куб м газ годишно.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща