Цените на петрола преминаха към спад

Енергетика / Свят
3E news
285
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол преминаха към спад. По-рано през деня и двата сорта ускориха ръст, като Brent дори прехвърли нивото от 68 долара за барел за пръв път от 18 март.

Стойността на юнските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се понижават до 66,31 долара за барел – с 0,74 долара или с 1,10 % . По-рано по време на търговията цената на Brent за пръв път от средата на месец март се повиши до 68 долара за барел.

Цената на фючърсите за месец май за петрол сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) спада до 62,39 долара за барел - с 0,99 долара или с 1,56 %.
 
Действието на майския фючърс за сорт WTI изтича със затварянето на търговията във вторник. По-активно търгуваният юнски договор по време на търговията се понижава с 1,7 долара или с 2,68 % и се търгува при цена от 61,73 долара за барел.

 Очакванията за спад на търсенето на енергоносители в Индия, където се наблюдава ръст на заболеваемостта с COVID-19 изравниха положителния ефект от спирането на експорта на петрол от Либия заради по-слабия щатски долар, обясняват от MarketWatch. Засилването на ограничителните мерки в Индия, която е третият по големина вносител на нефт в света на практика се отразява негативно на прогнозите за по-силен ръст на търсенето, отбелязват и други наблюдатели на пазара.

Ситуацията в Либия е в центъра на вниманието на търговците. Според съобщение на S&P Global Platts, Arabian Gulf Oil Co. (Agaco), собственост на Националната петролна корпорация (NOC) на Либия е спряла добива от находищата си, заради забавени заплати от страна на правителството още от септември миналата година. В понеделник, ХДЪ форс мажор по отношение на експорта от пристанището Марса ел-Харига.

В същото време участниците на пазара продължават да оценяват новината за априлското заседание на ОПЕК+. По-рано агенция Bloomberg съобщи, че се обсъжда възможност на 28 април да се проведе само заседание на мониторинговата комисия без общо заседание, на което евентуално биха могли да бъдат внесени корекции по отношение на условията за ограничаване на добива.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща