Цената на златото може да прехвърли нивото от 1500 долара през втората половина на годината

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
197
article picture alt description


Цената на златото през 2019 ж. Може да достигне средно 1350 долара за унция с възможност да прехвърли нивото от 1500 долара през втората половина на годината, особено, ако продължи да се наблюдава по-нататъшна ескалация на глобалните икономически проблеми и връщане на големите централни банки към смекчаване на монетарната политика, се казва в преглед на Refinitiv GFMS Gold Survey.

През 2018 г. средната цена на златото бе 1286 долара за унция, което означава, че прогнозата на GFMS предполага ръст от 6 %.

Анализаторите на Refinitiv GFMS Gold Survey от друга страна отбелязват, че ако Федералният резерв не намали лихвата на юлското заседание на FOMC и запази политиката си без промяна в разстояние на дълъг период от време може да се случи бърз преход към по-силен долар и рязък спад на цената на златото, като се имат предвид последните спекулативни операции. Въпреки че икономическата ситуация може да се отрази на търсенето на злато в Китай, увереното възстановяване на цената на златото вероятно ще привлече инвеститори. Потреблението в Индия ще зависи от нивото на валежите,  което може до известна степен да се отрази на цените.

При цената на августовския фючърс за златото на Comex тази сутрин се отчита понижение  с 16,4 долара или с 1,15 % -  до 1409,7 долара за тройунция. Цената на септемврийския фючърс за среброто спада с 1,42 % - до 16,172 долара за унция. Анализаторите отдават този спад основно на изказванията на шефа на резерва Джером Пауъл. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща