Френският път с вградени слънчеви панели просъществува само три години

Настилката бе унищожена от преминаването на тежки машини

Икономика / България
Георги Велев
317
article picture alt description

Дългият 1,6 км участък от пътя Wattway, състоящ се от слънчеви панели, вече е напълно негоден за употреба. Съоръжението се намира във Франция, като влезе в експлоатация преди 3 години. Заради преминаването върху него на тежка техника, както и заради дъжда и снега, пътят е излязъл от строя, съобщава в. Le Monde, цитиран от www.sciencealert.com.

Създаването на тестовото трасе Wattway струваше над 5 млн. евро. То беше построено през 2016 г., след като Агенцията по околната среда на Франция обяви, че подобен път ще генерира електричество, достатъчно за захранването на населено място с 5000 жители. Трасето доставяше енергия за уличните стълбове в град Турувр-о-Перш.

Почти веднага след началото на проекта един след друг започнаха да излизат от строя фотоволтаичните панели, които заемат площ от 3000 квадратни метра. Тяхното покритие не успя да издържи на теглото на автомобилите, преминаващи през трасето. Освен това, се оказа, че те са много шумни и това накара местните власти да ограничат скоростта в участъка до 70 км/ч.

В началото на 2019 г. стана ясно, че вместо обявените 150 000 кВт/ч електроенергия, пътят изработва едва 40 000 кВт/ч. В резултат на това, годишните приходи от него намаляха от 10 500 евро на 3100 евро. Причината за намалена ефективност на Wattway се дължи на дъжда и снега, както и на тежката техника, преминаваща по трасето.

Компанията Colas, която отговаряше за разработването на слънчевите панели призна грешката си и обяви, че Wattway ще бъде демонтиран. Според представители на компанията, не е трябвало да се покрива толкова дълъг участък с фотоклетки. По-добре би било да се концентрират усилията върху малки площи от 3, 6 или 9 квадратни метра - такива площадки биха осигурили енергия за пътните камери и осветлението на спирките на обществения транспорт. В бъдещите си проекти Colas смята да се придържа точно към такъв подход.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща