Учени от Харвард: Един от всеки пет смъртни случая е заради замърсяване на въздуха от изкопаеми горива

Климат / Свят
3E news
612
article picture alt description

Доклад на университета Харвард, публикуван във вторник, показва, че емисиите от използването на изкопаеми горива са отговорни за един от всеки пет смъртни случая по света, което е значително повече, отколкото се смяташе досега, съобщава CNBC, цитирана от БНР. Изследването показва, че освен че е основен фактор, допринасящ за изменението на климата, изгарянето на изкопаеми горива има ужасни последици за здравето на хората.

"Нашето проучване добавя към растящите доказателства, че замърсяването на въздуха от продължаващата зависимост от изкопаеми горива е вредно за глобалното здраве“, посочва съавторът на проучването - Елойз Маре, доцент в Лондонския Университетски колеж. "Не можем с добра съвест да продължим да разчитаме на изкопаемите горива, когато знаем, че има толкова тежки ефекти върху здравето при наличието на жизнеспособни, по-чисти алтернативи".

През 2018 година 8,7 милиона души са загинали в резултат на замърсяване на въздуха от изкопаеми горива, според новото изследване на Харвардския университет в сътрудничество с Университета в Бирмингам, Университета в Лестър и Университетския колеж в Лондон. Това е повече от два пъти спрямо предишната оценка за 4,2 милиона смъртни случая при предишно сравнително проучване.

За новото проучване изследователският екип използва глобален триизмерен модел на химическия състав на атмосферата, наречен GEOS-Chem, софтуер с отворен код, който позволява изследване на въздуха с по-висока разделителна способност и какво има в него на всяко конкретно място .

За проучването в Харвард "искахме да картографираме къде е замърсяването и къде живеят хората, за да можем да знаем по-точно какво дишат хората“, каза Карн Вохра, студент в Университета в Бирмингам и първи автор на изследването.

Най-общо казано, по-опасно е да живееш в страна, където във въздуха има повече частици от изгарянето на изкопаеми горива.

"Има по-високи нива на смъртност в страни, в които има повече изгарящи изкопаеми горива“, каза Елойз Маре пред CNBC и допълни: "Това включва страни като Индия и Китай".

Разбира се, че 2020 година преодоля почти всяка една тенденция и емисиите на изкопаеми горива не бяха изключение. Пандемията на коронавирус блокира пътуванията по целия свят, ограничавайки емисиите на парникови газове.

"Но проучванията, фокусирани върху промените в качеството на въздуха поради локдауните в отговор на пандемията, също така установяват, че подобряването на качеството на въздуха е драматично, но краткотрайно“, отбеляза Маре.

"Проучванията за ефекта от този "кратък отдих" от лошото качество на въздуха върху здравето ще започнат да се появяват едва сега, тъй като е необходима цяла година с данни, за да се свърже дългосрочното излагане на замърсен въздуха със здравето".

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща