Унгария ще се обърне към доставки на руски газ, ако Exxon откаже да инвестира в черноморския си мегапроект

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
631
article picture alt description

Будапеща ще възобнови мащабните покупки на руски природен газ, ако американският петролен гигант Exxon Mobil не инвестира в обширен черноморски офшорен проект, според унгарския външен министър Peter Szijjarto.

Висшият служител предупреди, че Унгария може да подпише друга сделка с Русия, ако Exxon не успее да реши въпроса до септември.

"Exxon Mobil може да промени ситуацията, играта в енергийните доставки на Европа", каза Szijjarto в интервю за Reuters. "Но те най-накрая трябва да вземат окончателното си инвестиционно решение."

Проектът е съсредоточен върху газовите находища в румънската част на Черно море, които представляват голям потенциал за диверсификация на енергийните доставки за Централна и Източна Европа, според Лондонската консултантска компания Deloitte. След като са били проучени, резервите биха могли да генерират през следващите две десетилетия приходи от 26 милиарда долара за румънския бюджет.

Успоредно с други източноевропейски държави, Унгария, която няма собствен излаз на морето, се стреми да диверсифицира енергийните източници далеч от руските доставки и ефективно да намали доминиращата позиция на Газпром на пазара.

"Въпросът дали ще можем да диверсифицираме газовите ресурси зависи от четири наши съюзници: Хърватия, Румъния, Съединените щати и Австрия", каза външният министър. "Странна е ситуацията, в която нашите приятели и съюзници се насърчават да се разнообразят, но основно зависи от тях."

 

May, 2019, .rt.com

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Център за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща