Търговското споразумение между САЩ и Китай е готово до 90 %

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
596
article picture alt description

Министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин разчита, че американският президент Доналд Тръмп и председателя на Китайската Народна Република ще успеят да напреднат при търговските преговори в Осака през тази седмица, тъй като споразумението с Китай е готово до 90 %.

„Изминахме 90 % от пътя и виждам възможност за завършването“, е казал Мнучин в интервю за CNBC.

“Това, което искаме да чуем е, че Китай е готов да се върне на  масата на преговорите и да продължи, тъй като мисля, че има добри перспективи за икономиката на Китай и за американската икономика при достигане на търговски баланс и по-нататъшно сътрудничество на тази основа“, каза Мнучин.

Той отказа да разкрие детайли по отношение на 10-те процента все още несъгласувани части от споразумението, а също така и не пожела да говори за препъникамъните при търговските преговори между двете страни.

Срещата между Тръмп и Си Дзинпин в рамките на срещата на G20 в Осака е планирана за събота. Резултатът от нея ще има важно значение както за световната икономика, така и за финансовите пазари, които през последните 18 месеца са под напрежение, заради търговския конфликт между двете страни.

„Надявам се, че ще постигнем напредък. Президентът Тръмп и председателя на Китайската Народна Република Си Дзинпин са в много доби работни отношения и на миналата среща на G20 проведохме много продуктивна среща“, е заявил Мнучин, цитиран от международните агенции.  Той е отбелязал също така, че разчита на сключване на търговско споразумение с Китай до края на тази година, но за това трябва да бъдат направени и съответните стъпки.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща