Турция е намалила вноса на руски газ 1,8 пъти за периода януари – март

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
633
article picture alt description

За първото тримесечие на 2019 г. Турция е намалила вноса на руски газ с 43 % или 1,75 пъти – до 4,522 млрд. куб м от 7,917 млрд. куб м за аналогичния период на 2018 г., става ясно ос тримесечния отчет на „Газпром“. Това е най-ниското ниво за десетилетието. По-слаб през първото тримесечие е бил вносът само през 2010 г. - 4,323 млрд. куб м.

Страната страда от валутната и икономическа криза, която намалява покупателните възможности в икономиката. От друга страна страната се ползва от изгодите от диверсификацията на доставките и увеличава покупката на газ от Азербайджан, както и на LNG на световния пазар, отчитат от компанията.

От началото на годината (по данни на Съвета за регулиране на енергийния пазар на Турция, EPDK), доставките на LNG в страната са надхвърлили доставките на газ по газопроводите от Русия (през 2018 г. доставките от „Газпром“ са били над вноса на LNG общо). През януари 2019 г. от Русия, Турция е получила 1,837 млрд. куб м, а втечненият газ е 2,34 млрд.куб м, през февруари – 1,214 млрд. куб м  и 1,693 млрд. куб м, поред данни на руските агенции. Те припомнят,  че Турция иска намаляване на цената на руския газ, като припомнят общата пресконференция на президентите на двете страни от началото на месец април.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща